Woutertje Pieterse Prijs 2020

Bette Westera en Sylvia Weve zijn de winnaars van de drieëndertigste Woutertje Pieterse Prijs. Zij ontvangen de prijs voor hun boek Uit elkaar dat is uitgegeven door Uitgeverij Gottmer. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro.

Winnaars

Bette Westera en Sylvia Weve vormen samen een veelbekroond duo. Eerder maakten zij al de boeken Aan de kant, ik ben je oma niet!, bekroond met een Gouden Penseel en Vlag & Wimpel van de Griffeljury, en Doodgewoon, bekroond met een Gouden Griffel, een Vlag & Wimpel van de Penseeljury, de Gouden Poëziemedaille én de Woutertje Pieterse Prijs 2015. In 2019 werd Sylvia Weve voor haar indrukwekkende en veelzijdige oeuvre bekroond met de prestigieuze Max Velthuijs-prijs. Bette Westera vierde in 2019 haar 20-jarig schrijverschap.

De jury over het winnende boek

De jury schreef in het juryrapport over Uit elkaar:

Uit elkaar gaat over scheiden, een alledaags geworden gebruik, met niettemin ingrijpende gevolgen voor zowel ouders als kinderen. Wat een inventiviteit demonstreren Westera en Weve (die al langer succesvol zijn als duo), én de vormgever Bockting design, verantwoordelijk voor de Japanse vouwwijze en papierkeuze. Alles is origineel en sprankelend aan dit boek, met prettig-onaangepaste tekeningen en baldadige gedichten, waarin kinderen hoofdschuddend kijken naar de liefdescarrousel van de volwassenen, die hun kinderen soms lijken te vergeten – maar die hun kinderen soms ook een nieuw perspectief bieden. En zelfs de huisdieren komen aan bod: ‘Ze bleven voor de kinderen bij elkaar./ Nu die de deur uit zijn ben ik de klos./ Chihuahua’s worden vaak wel twintig jaar./ Nog zeven jaar te gaan. Wie maakt me los?’

Er zijn geen klappen gevallen toen we de winnaar moesten bepalen. Niemand barstte in huilen uit. Al kon de gehele jury in élke nominatie iets moois en unieks zien; daarom waren ze ook alle 6 tot de finale doorgedrongen.
 Maar we werden het eens. De 33ste Woutertje Pieterse Prijs is voor een boek dat de tragiek niet ontkent, maar de feestelijkheid laat zegevieren. Het kan kinderen tot steun zijn, én laten lachen, op elke pagina van het uitbundige Uit elkaar, van Bette Westera en Sylvia Weve.”

Uitreiking

Vanwege de maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus, kon de uitreiking van de 33e Woutertje Pieterse Prijs niet plaatsvinden op de gebruikelijke manier. Juryvoorzitter Arjan Peters maakte in plaats daarvan het winnende boek bekend op zaterdag 11 april in het NPO Radio 1 programma De Taalstaat. De winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs 2020 werden vervolgens geïnterviewd door Frits Spits. Het item is hier terug te luisteren.

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2020

De jury bestond in 2020 uit Arjan Peters (voorzitter), Karin Amatmoekrim, Marga Scholma, Juan Khalaf en Veerle Vanden Bosch. De jury beoordeelde alle in aanmerking komende kinder- en jeugdboeken die verschenen tussen 1 janua­ri en 31 december 2010.

Lesmateriaal bij Uit elkaar

Om het onderwijs aan te moedigen Uit elkaar te bespreken is er lesmateriaal ontwikkeld bij het boek, geschreven door Caroline Wisse en Loes Peters.

Sponsor

De prijs werd dit jaar mogelijk gemaakt door De Versterking en de Brook Foundation.

Naar boven