Uit elkaar – Lessuggesties 2020

Bij Uit elkaar, genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2020, is onderstaand lesmateriaal ontwikkeld door Caroline Wisse en Loes Peters. Er  is ook een pdf beschikbaar.

In de algemene lestips vind je tips over hoe je kunt praten over boeken met kinderen. De tips hieronder zijn bedoeld voor kinderen, om zelf uit te werken.

Over het boek
Echtscheiding is een thema dat in helaas veel kinderlevens aan de orde is. Bette Westera & Sylvia Weve weten dit moeilijke onderwerp op een luchtige manier te behandelen. Van de eerste prille verliefdheid tot de fase van scheiding en daarna nieuwe gezinssituaties, Westera en Weve verdichten en verbeelden deze thematiek in brede zin. Soms hoopvol, soms schrijnend, maar altijd gevoelig en origineel – de gedichten weten stuk voor stuk te troosten, te ontroeren en te verrassen.

Fragment uit ‘Uit elkaar’

Uit elkaar is uitgegeven door Uitgeverij Gottmer. Het boek is te bestellen via je lokale boekhandel.

Opdracht 1: Blackout poetry
Geschikt voor leerlingen van groep 5 t/m 8

Dit boek bestaat uit gedichten over scheiden. Dit is een gevoelig onderwerp. Misschien heb je er wel ervaring mee, omdat jouw ouders gescheiden zijn of heb je vriendjes of vriendinnetjes van wie de ouders gescheiden zijn. De schrijvers van dit boek hebben alle gevoelens die je kunt hebben verwerkt in gedichten. Jij gaat nu ook dichten, op een heel speciale manier: blackout poetry.

Je pakt een bladzijde uit het boek en kopieert deze. Mocht je het boek niet in huis hebben, klik dan op het fragment hierboven. Je kunt de afbeelding opslaan en printen. Nu ga je op zoek naar het gedicht in het gedicht. Je doet dat als volgt:

 1. Je onderstreept de woorden die jij belangrijk en mooi vindt en die verbinding met elkaar maken, zodat er een nieuw gedicht ontstaat.
 2. Dit gedicht kan een totaal ander onderwerp hebben dan scheiden.
 3. Als je zeker bent van de door jou onderstreepte woorden, dan streep je alle andere woorden weg. Dit gaat het makkelijkst met een zwarte stift (daarom heet het blackout poetry).
 4. Zorg ervoor dat duidelijk is wat de volgorde is van jouw woorden. Je kunt ze bijvoorbeeld d.m.v. lijntjes aan elkaar verbinden.

Opdracht 2: Een informatiefolder
Geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8

Dit boek bestaat uit gedichten over scheiden. Dit is een gevoelig onderwerp. Misschien heb je er wel ervaring mee, omdat jouw ouders gescheiden zijn of heb je vriendjes of vriendinnetjes van wie de ouders gescheiden zijn. De schrijvers van dit boek hebben alle gevoelens die je kunt hebben verwerkt in gedichten.

Jij gaat een informatieve folder maken over scheiden. Jouw folder:

 • Bevat informatie over scheiden
 • Is bedoeld voor leeftijdsgenoten
 • Bevat tips wat je kunt doen als je ouders gaan scheiden
 • Verwijst naar minimaal twee sites waar je informatie kunt vinden over dit onderwerp
 • Bevat afbeeldingen
 • Bevat twee gedichten uit het boek
 • Is overzichtelijk
 • Is mooi opgemaakt (zoek voorbeelden ter inspiratie)

Tip: Zoek op YouTube tutorials over het maken van een folder.

 

Naar boven