Nominaties 2020

Bizar, Sjoerd Kuyper (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren)
Brons, Linda Dielemans en Sanne te Loo (Fontaine Uitgevers)
Flin of de verloren liefde van een eenhoorn, Henry Lloyd en Laurens Rawie (Em. Querido’s Uitgeverij)
IJzerkop, Jean-Claude van Rijckeghem (Em. Querido’s Uitgeverij)
Uit elkaar, Bette Westera en Sylvia Weve (Uitgeverij Gottmer)
Zwerveling, Peter Van den Ende (Em. Querido’s Uitgeverij)

De jury van de Woutertje Pieterse Prijs – bestaande uit Arjan Peters (voorzitter), Karin Amatmoekrim, Marga Scholma, Juan Khalaf en Veerle Vanden Bosch – nomineerde in 2020 zes boeken uit het volledige aanbod aan kinder- en jeugdboeken die verschenen tussen 1 januari en 31 december 2019.

De jury licht in dit filmpje kort toe, waarom ze deze zes boeken nomineerde:

Docenten Caroline Wisse en Loes Peters maakten een speciale lesbrief bij de genomineerde boeken. Bovendien zijn hier bij alle genomineerde titels lestips te vinden. Er is een leuke wedstrijd aan de lesbrief verbonden!

Maarten Westerveen en Jeroen de Geus maakten bij ieder genomineerd boek een filmpje met de maker(s).

Bizar, Sjoerd Kuyper (Uitgeverij Hoogland & van Klaveren)

Bizar is het dagboek van Sallie Mo. Ze is dertien en kan al tien jaar lezen en doet niets anders – ze woont in haar boeken. Haar moeder vreest dat ze het contact met de echte wereld zal verliezen en stuurt haar naar dokter Bloem. Hij zegt dat ze drie maanden niet mag lezen. Ze moet nadenken over wat ze ziet en hoort en alles opschrijven. Dat doet ze, tijdens een zinderende vakantie op het eiland waar alles heftig uit de hand loopt…

De jury over dit boek in het juryrapport:
Bizar, van Sjoerd Kuyper is uiterst soepel geschreven, niet weg te leggen, én eigentijds, zoals de titel al suggereert. Maar bovenal geeft het boek dat modewoord zijn wezenlijke betekenis terug.”

Brons, Linda Dielemans en Sanne te Loo (Fontaine Uitgevers)

Dit boek gaat helemaal over brons, met als grootste mysterie: waarom gooiden de mensen in de bronstijd het meest waardevolle dat ze hadden weg? Linda Dielemans, zelf archeologe, schreef dit boek in samenwerking met de archeologieprofessor David Fontijn. Informatie over brons wordt afgewisseld met verhalen, waarbij de illustraties van Sanne te Loo de bronstijd tot leven wekken.

De jury over dit boek in het juryrapport:
“Linda Dielemans weet alles; wat een bijl vertelt, en welke verhalen er aan een zwaard kleven. Plus hoe ze een verhaal moet vertellen. In haar sfeervolle tekeningen heeft Sanne te Loo evenveel oog voor de mens als voor de natuur.”

Flin of de verloren liefde van een eenhoorn, Henry Lloyd en Laurens Rawie (Em. Querido’s Uitgeverij)

Flin groeit op in het bos, ver van de wereld van de mensen. Hij wordt grootgebracht door twee arenden, en van de tweehoofdige dwerg Mono leert hij overleven in het bos. Als die hem over de mensen vertelt, is Flin opgetogen. Er zijn dus meer wezens zoals hij! Ondanks alle waarschuwingen van de dwerg gaat hij naar hen op zoek. Henry Lloyd schreef een zinderend, tijdloos verhaal over jaloezie, vriendschap en beginnende liefde. En over de vraag wat het inhoudt om een mens te zijn.

De jury over dit boek in het juryrapport:
“Flin of de verloren liefde van een eenhoorn kan weleens een lijfboek voor kinderen worden. Het is een toegankelijk, modern sprookje en een liefdesverhaal, het biedt hoop aan iedereen die er weleens van droomt om van identiteit te veranderen en eens iets héél anders te beleven dan wat de vaak prozaïsche werkelijkheid te bieden heeft.”

 

IJzerkop, Jean-Claude van Rijckeghem (Em. Querido’s Uitgeverij)

De achttienjarige Stans houdt nooit haar mond, liegt als de pest en doet alles wat niet mag. Ze droomt ervan Gent achter zich te laten en iets van de wereld te zien. Daaraan komt een abrupt einde als haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met een rijke, opdringerige geldschieter moet trouwen. Stans loopt weg, onherkenbaar in de kleren van haar echtgenoot, en komt in Parijs terecht bij Napoleons veertiende compagnie.

De jury over dit boek in het juryrapport:
“Filmisch is dit gedurfde verhaal, in een taal die vlot is en geen moment ouderwets. Het mag geen verwondering wekken dat de auteur ook scenario’s schrijft. IJzerkop gaat over vroeger, maar ook over de altijd actuele innerlijke drang te ontsnappen aan de doem van de conventie, zonder je afkomst te willen verloochenen; een strijd die minstens zo heftig is als de oorlog die zich tegelijkertijd buiten afspeelt.”

Uit elkaar, Bette Westera en Sylvia Weve (Uitgeverij Gottmer)

Echtscheiding is een thema dat in helaas veel kinderlevens aan de orde is. Westera & Weve weten dit moeilijke onderwerp op een luchtige manier te behandelen. Van de eerste prille verliefdheid tot de fase van scheiding en daarna nieuwe gezinssituaties, Westera en Weve verdichten en verbeelden deze thematiek in brede zin. Soms hoopvol, soms schrijnend, maar altijd gevoelig en origineel – de gedichten weten stuk voor stuk te troosten, te ontroeren en te verrassen.

De jury over dit boek in het juryrapport:
“Wat een inventiviteit demonstreren Westera en Weve (die al langer succesvol zijn als duo), én de vormgever Bockting design, verantwoordelijk voor de Japanse vouwwijze en papierkeuze. Alles is origineel en sprankelend aan dit boek, met prettig-onaangepaste tekeningen en baldadige gedichten, waarin kinderen hoofdschuddend kijken naar de liefdescarrousel van de volwassenen, die hun kinderen soms lijken te vergeten – maar die hun kinderen soms ook een nieuw perspectief bieden.”

Zwerveling, Peter Van den Ende (Em. Querido’s Uitgeverij)

Aan boord van een schip wordt een bootje gevouwen en voorzichtig te water gelaten. Dan vaart het schip weg en staat het bootje er alleen voor. Het vaart over de oceaan, langs riffen en polen en tussen ijsschotsen door. Het verbaast zich over een wonderlijke sprookjeswereld boven en onder water, doorstaat stormen en redt zich uit benarde situaties. Ten slotte komt het na een lange reis aan in de haven, waar een verrassing wacht.

De jury over dit boek in het juryrapport:
“Een raadsel in Oost-Indische inkt is dit wonderlijke boek, waarin de kwetsbaarheid in ieder geval overleeft tot het einde van het verhaal.”

Naar boven