Woutertje Pieterse Prijs 2018

Woutertje Pieterse Prijs 2018

Annet Schaap is de winnares van de éénendertigste Woutertje Pieterse Prijs 2018. Zij ontvangt de prijs voor haar boek Lampje, dat is uitgegeven door Querido Kinderboeken. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro

Winnaar

Annet Schaap (1965) illustreerde bijna 200 kinderboeken. In Nederland is ze het meest bekend door haar tekeningen bij de succesvolle Hoe Overleef Ik-serie van Francine Oomen. Maar ze illustreerde ook veel boeken van andere geliefde schrijvers, zoals Janneke Schotveld, Manon Sikkel, Jacques Vriens, Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren. Lampje is haar debuut als schrijver. Hiermee won ze al de Nienke van Hichtumprijs 2017.

 

De jury over het winnende boek

De jury schreef in het juryrapport over Lampje: “Dit sprookjesavontuur over een vuurtorenwachtersdochter, zeemeerminnenzoon en hun vrijheidsstrijd voor eigenheid, is ontegenzeggelijk schatplichtig aan grootheden als Paul Biegel en Hans Christian Andersen. Maar dat heeft Schaap niet in de weg gezeten. In tegendeel. Haar verhaal over het moederloze meisje Lampje dat iedere avond het licht van de vuurtoren doet branden tot ze op een stormnacht geen lucifers meer heeft waardoor een schip vergaat, ze van haar vader gescheiden wordt en naar het spookachtige Zwarte Huis moet verkassen, is wat je zou kunnen noemen een nieuwe klassieker. De plot is spannend en griezelig en sterk qua opbouw. De taal golft als de zee. De metaforen passen het verhaal. En de personages ontroeren. Zoals de vuurtorenwachter die Lampje mist: ‘Zwiep aan, zwiep uit. Zwiep licht, zwiep donker. Zo heb je een vrouw, zwiep, en een kind, zwiep, een baan, een been. En zo heb je niks. Alsof ze er nooit zijn geweest.’ […]

De jury koos dit jaar voor wervelende taal, voor sfeervol beeld en voor oprechte durf: Voor een illustrator die net als haar hoofdpersoon eindelijk heeft durven toegeven aan haar diepe verlangen te willen schrijven, en nu ineens ook schrijver is. Voor een hoofdpersoon die net als Woutertje Pieterse nieuwsgierig is en de wereld met een onbevangen blik tegemoet treedt. Voor een lichtend meisje dat durft te kiezen voor eigenheid, omdat ze is ‘gesneden ‘uit dat hout. Dat goeie hout. […] Heldenhout.”

De uitreiking van de ééendertigste Woutertje Pieterse Prijs vond plaats in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. De presentatie was in handen van Hans Smit, voorzitter van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs. De lezing werd gegeven door Frauke Pauwels en Aafke Romeijn gaf een vertolking van het Rooverslied.

Annet Schaap ontvangt uit handen van juryvoorzitter Noraly Beyer de Woutertje Pieterse Prijs 2018 (c) Chris van Houts

Frauke Pauwels (c) Chris van Houts

Noraly Beyer leest het juryrapport van de Woutertje Pieterse Prijs 2018 (c) Chris van Houts

Hans Smit en Annet Schaap (c) Chris van Houts

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2018

De jury bestond in 2017 uit Noraly Beyer (voorzitter), Anne-Gine Goemans, Jen de Groeve, Mirjam Noorduijn en Peter de Kan. De jury beoordeelde alle in aanmerking komende kinder- en jeugdboeken die verschenen tussen 1 janua­ri en 31 december 2017.

Lesmateriaal bij Lampje

Om het onderwijs aan te moedigen Lampje op school te bespreken is er lesmateriaal ontwikkeld bij het winnende boek, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

Sponsor

De prijs werd dit jaar mogelijk gemaakt door De Versterking, het Lira Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nederlands Letterenfonds.

Naar boven