Woutertje Pieterse Prijs 2023 uitgereikt

Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen zijn de winnaars van de 36e Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvingen de prijs voor het boek ‘Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda’ (Uitgeverij Querido). Dit werd bekendgemaakt door juryvoorzitter Abdelkader Benali in een speciale uitzending van De kindertaalstaat op NPO Radio 1. Frits Spits presenteerde deze speciale editie van zijn KRO-NCRV programma De taalstaat live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Aan de prijs is een bedrag van €15.000,- verbonden.

foto: Annemieke van der Togt

In Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda komen dieren aan het woord die spreekbeurten houden over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. Zoals de poetsvis, die vooral de scherpe tanden van de haai kent, en de vos, die voornamelijk geïnteresseerd is in de smaak van de gans. De lezer komt veel te weten over het dierenrijk, en dat nu eens niet door de ogen van mensen, maar door die van de dieren zelf.

Uit het juryrapport: “Na lang en stevig beraad heeft de jury besloten het boek te bekronen dat onze veelstemmige wereld zowel in taal als beeld heerlijk op zijn kop weet te zetten. Een boek dat overloopt van de spitse dialogen, kriebelige weetjes en bijtende spot. Auteur en illustrator zijn een ideaal huwelijk aangegaan in dit stilistisch voorbeeldige boek waarin alles klopt. Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda breekt een lans voor alle dieren. De fraaie, rustige typografie en de prachtige, gevoelige illustraties maken dit tot een boek om te koesteren.”

De kindertaalstaat
Juryvoorzitter Abdelkader Benali maakte de winnaar bekend in een speciale editie van De taalstaat. Ter gelegenheid van de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs, presenteerde Frits Spits zijn wekelijkse KRO-NCRV programma niet vanuit de Hilversumse NPO Radio 1-studio, maar live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De 12-jarige Guus en Julie traden op als zijn co-presentatoren. Gedrieën bespraken zij de zes genomineerde boeken met de betreffende schrijvers en illustratoren. Ook werd het Roverslied vertolkt door Spinvis. Na de bekendmaking bracht presentator en acteur Francis Broekhuijsen een theatrale ode aan het winnende boek.

Nominaties
Naast Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda nomineerde de jury Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen van Joukje Akveld & Djenné Fila (Lannoo), Ik ben hier! van Joke van Leeuwen (Querido), Ik denk dat ik ontvoerd ben van Pim Lammers & Sarah van Dongen (Querido), Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom & Sophie Pluim (Van Goor) en Patroon van Marco Kunst (Gottmer). De genomineerden ontvangen €1.000,- per boek.

foto: Annemieke van der Togt

Naar boven