Nominaties 2023

De jury van de Woutertje Pieterse Prijs – bestaande uit Abdelkader Benali (voorzitter), Jeroen Dera, Susan de Loor, Jürgen Peeters en Annemarie Terhell – nomineert in 2023 zes boeken uit het volledige aanbod aan kinder- en jeugdboeken dat verscheen tussen 1 januari en 31 december 2022.

 

De jury koos Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda van Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen als een van de zes mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar: “In dit humoristische boek klinkt een kakofonie van veelkleurige dieren die ons betoveren met spreekbeurten over het prachtige en gruwelijke dierenrijk. Auteur en illustrator zijn een ideaal huwelijk aangegaan in dit stilistisch voorbeeldige boek waarin alles klopt.”

Bibi Dumon Tak laat dieren aan het woord die spreekbeurten houden over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. Zoals de poetsvis, die vooral de scherpe tanden van de haai kent, en de vos, die voornamelijk is geïnteresseerd in de smaak van de gans. De zebra houdt zijn spreekbeurt over zwart-witte dieren en de doodshoofdvlinder weet alles over de doodshoofdaap te vertellen. En zoals bij iedere spreekbeurt is er na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen. De lezer komt veel te weten over het dierenrijk, en dat nu eens niet door de ogen van mensen, maar door die van de dieren zelf.

Ook Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom en Sophie Pluim is genomineerd. Volgens de jury is het “een meeslepend verhaal waarin de hoofdpersoon het avontuur van haar leven beleeft. In het boek worden actie en spanning gecombineerd met maatschappelijke thema’s en krijgt de lezer een gelaagde kijk op hoe het is om nu meisje te zijn”.

Mot heet eigenlijk Vlinder. Zo noemt alleen haar moeder haar nog: zij wil het liefst een opgeruimd, luchtig kind in een jurkje. Maar Mot houdt van zwarte kleren en van de oude, rommelige stad waarin ze opgroeit. Uit opstandigheid koopt ze van haar spaargeld een magneet om mee te vissen in het oude kanaal. Ze vindt een kleine, roestige duikboot. Die duikboot is het begin van een groots avontuur, waarbij Mot de punk-acrobaten van De Werf ontmoet, ze het tegen een machtige miljonair opneemt en ze haar moeder beter leert kennen. Sophie Pluim brengt de wereld van Mot met prachtige illustraties in zwart-wit en roestbruin tot leven.

 

 

De derde nominatie die bekendgemaakt werd, is Ik ben hier van Joke van Leeuwen (Uitgeverij Querido). “Een humoristisch en relevant verhaal vol poëtische oneliners vanuit het overtuigende perspectief van een kind met enorme verbeeldingskracht. De originele illustraties dragen en sturen het verhaal en dansen een volmaakte paso doble met de tekst”, aldus de jury.

Jona gaat na schooltijd altijd naar haar vaders kantoor. Terwijl hij hard aan het werk is, dwaalt ze door het gebouw. Op de dertigste verdieping ontdekt ze de trap naar het dak, waar ze op een saaie middag in slaap valt. Als ze wakker wordt en naar beneden gaat, is het gebouw compleet verlaten. En ze ziet dat er overal water is, dat wel tot voorbij de tweede verdieping komt. Alle anderen zijn al met boten geëvacueerd, alleen Jona zijn ze vergeten… Jona bedenkt een plan om de aandacht te trekken voor als ze haar komen zoeken. Wanneer zullen ze haar komen halen?

 

Patroon van Marco Kunst is de vierde nominatie voor de Woutertje Pieterse Prijs 2023. De jury over dit boek: “Een hartverscheurend boek dat jongeren serieus neemt. Wat betekent het om het zwarte schaap te zijn, hoe voelt het om gecanceld te worden en wat doen schuld, schaamte en rouw met een mens? Steengoed en realistisch geschreven verhaal dat veel lezers mag bereiken”.

In Patroon besluiten Mylo en zijn beste vriend Mees in een melige bui tot een experiment: met niets anders dan een hamer en een tang vuren ze een kogel af. Het gaat gruwelijk mis en Mees overleeft het niet. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel. Mylo’s opa blijft hem steunen. Samen gaan ze op reis. Naar Amerika, het land waar opa’s roots liggen. Maar de reis die louterend zou moeten zijn, legt juist een gruwelijk geheim bloot. Een geheim waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken lijkt te hebben met de dood van Mees. Lukt het Mylo om te ontsnappen aan het patroon dat zijn familie al drie generaties in zijn greep houdt?

 

 

De 5e nominatie voor de Woutertje Pieterse Prijs 2023 is Ik denk dat ik ontvoerd ben van Pim Lammers en Sarah van Dongen. “Deze meerstemmige bundel vormt een pleidooi voor diversiteit en een warm bad voor eenieder die op zoek is naar zichzelf. De jeugdige vertelstem is zuiver getroffen en wars van stereotypes of normatieve gedachten. De gevoelige, kleurrijke illustraties laten volop ruimte voor verbeelding,” aldus de jury.

Ik denk dat ik ontvoerd ben is een sprankelend en hedendaags poëziedebuut vol gedichten over de bijzondere band met broers, zussen, vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en tantes. Over traditionele of juist heel moderne families. Over de gesprekken die je hebt tijdens het eten. Over een tante die geen man is maar ook geen vrouw. Over racen met je oom in een rolstoel. Maar ook over stiekem verliefd zijn of over een oudere broer die ineens de deur van de badkamer voor je neus op slot doet.

De zesde nominatie voor de Woutertje Pieterse Prijs 2023 is voor Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen van Joukje Akveld & Djenné Fila. De jury over dit boek: “In een magische wisselwerking tussen fictie en non-fictie worden allerhande facetten van de complexe relatie tussen mens en dier belicht. Wanneer een bevlogen en erudiet auteur een illustratrice van hetzelfde kaliber treft, ontstaat iets moois; namelijk een leeftijdsoverschrijdend boek, een waar cadeau voor lezer én voorlezer.”

Vanaf het allervroegste begin loopt er een spoor van dieren door onze geschiedenis. Ze zagen de eerste mens in Afrika. Ze renden voor hun leven toen hij een jager bleek te zijn, en toen hij zich settelde als boer trokken zij de ploeg. Dieren speelden een hoofdrol toen koningen en keizers pronkten met hun macht. Ridders zaten op hun ruggen, soldaten vertrouwden op hun vleugels als ze een boodschap de lucht in stuurden voor hulp. In ‘Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen’ vertellen 29 dieren hun verhaal. Hun getuigenissen voeren van tweehonderdduizend jaar geleden tot vandaag. Soms blikken ze terug, soms zitten ze midden in een gebeurtenis, soms kijken ze hoopvol vooruit.

Op zaterdag 8 april wordt bekend welk boek wordt bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2023, tijdens een speciale uitzending van De kindertaalstaat.

Om leerkrachten te inspireren aan de slag te gaan met actuele én goede kinderboeken, zijn ook dit jaar lestips gemaakt bij de boeken die genomineerd zijn voor de Woutertje Pieterse Prijs 2023.

De lestips zijn geschikt voor groep 5 van het basisonderwijs tot en met het tweede jaar van het voortgezet onderwijs en gemaakt door LEES met LOES.

 

 

Naar boven