Woutertje Pieterse Prijs 2023

Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen zijn winnaars van de zesendertigste Woutertje Pieterse Prijs. Zij ontvangen de prijs voor hun boek ‘Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda’, dat is uitgegeven door Uitgeverij Querido. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro.

Over het winnende boek
In Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda komen dieren aan het woord die spreekbeurten houden over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. Zoals de poetsvis, die vooral de scherpe tanden van de haai kent, en de vos, die voornamelijk geïnteresseerd is in de smaak van de gans. De lezer komt veel te weten over het dierenrijk, en dat nu eens niet door de ogen van mensen, maar door die van de dieren zelf.

De jury over het winnende boek
De jury spreekt zich lovend uit over Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda: “Na lang en stevig beraad heeft de jury besloten het boek te bekronen dat onze veelstemmige wereld zowel in taal als beeld heerlijk op zijn kop weet te zetten. Een boek dat overloopt van de spitse dialogen, kriebelige weetjes en bijtende spot. Auteur en illustrator zijn een ideaal huwelijk aangegaan in dit stilistisch voorbeeldige boek waarin alles klopt. Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda breekt een lans voor alle dieren. De fraaie, rustige typografie en de prachtige, gevoelige illustraties maken dit tot een boek om te koesteren.”

Over de makers
Bibi Dumon Tak schrijft non-fictie, of zoals ze het zelf noemt: de waarheid in verhalen. De meeste van die verhalen gaan over dieren. En al die verhalen zijn waargebeurd. Ze gaan over koeien die uit de slacht zijn ontsnapt, over dieren die mensen helpen in oorlogstijd, over vogels, pooldieren, onaaibare dieren, evenhoevigen, stadsdieren. Voorkeuren heeft ze niet. Als het maar kan kruipen, vliegen, zwemmen of rennen, als het maar een vacht heeft, schubben, stekels of veren. Als het maar geen mensen zijn.
Ze heeft inmiddels meer dan vijftien boeken geschreven waarvan de meeste ook vertaald zijn. Bibi Dumon Tak schreef in 2006 het kinderboekenweekgeschenk Laika tussen de sterren over dieren die mensen helpen. In 2012 won ze na vier Zilveren Griffels een Gouden Griffel voor Winterdieren. In 2022 schreef ze het gedicht van de Kinderboekenweek.

Annemarie van Haeringen volgde de lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid in Tilburg. Daarna ging zij naar de Rietveldacademie in Amsterdam om daar de specialisatie illustreren te doen. Na haar opleiding begon ze meteen met illustreren. Ze werkte voor Trouw, NRC Handelsblad en verschillende kindertijdschriften. Ze kreeg drie keer een Gouden Penseel: voor de illustraties in Malmok van Rindert Kromhout, en voor haar eigen prentenboeken De prinses met de lange haren en Beer is op vlinder. Haar boeken over kleine Ezel zijn wereldwijd bekend. In 2018 was ze genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs met het boek En toen, Sheherazade, en toen?

Het is voor Bibi Dumon Tak en voor Annemarie van Haeringen de eerste keer dat zij de Woutertje Pieterse Prijs hebben gewonnen.

Bekendmaking
Juryvoorzitter Abdelkader Benali maakte de winnaar bekend in een speciale editie van De taalstaat. Ter gelegenheid van de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs, presenteerde Frits Spits zijn wekelijkse KRO-NCRV programma niet vanuit de Hilversumse NPO Radio 1-studio, maar live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De 12-jarige Guus en Julie traden op als zijn co-presentatoren. Gedrieën bespraken zij de zes genomineerde boeken met de betreffende schrijvers en illustratoren. Ook werd het Roverslied vertolkt door Spinvis. Na de bekendmaking bracht presentator en acteur Francis Broekhuijsen een theatrale ode aan het winnende boek.

Jury Woutertje Pieterse Prijs
Dit jaar bestond de jury uit Abdelkader Benali, Jeroen Dera, Susan de Loor, Annemarie Terhell en Jürgen Peeters.

Nominaties
Naast Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda nomineerde de jury Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen van Joukje Akveld & Djenné Fila (Lannoo), Ik ben hier! van Joke van Leeuwen (Querido), Ik denk dat ik ontvoerd ben van Pim Lammers & Sarah van Dongen (Querido), Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom & Sophie Pluim (Van Goor) en Patroon van Marco Kunst (Gottmer). De genomineerden ontvangen €1.000,- per boek.

Lestips
Bij alle genomineerde boeken is door Loes Reichenfeld van Lees met Loes lesmateriaal ontwikkeld voor het onderwijs. Deze lessuggesties zijn geschikt voor verschillende groepen in het primair- en secundair onderwijs.

Sponsor
De prijs werd dit jaar mogelijk gemaakt door De Versterking en de Brook Foundation.

Naar boven