Woutertje Pieterse Prijs 2017 voor ‘Stella’ van Gerda Dendooven

Gerda Dendooven (c) Rika Vanhove

Gerda Dendooven is winnaar van de dertigste Woutertje Pieterse Prijs. Zij ontving de prijs voor haar eigenzinnige en actuele prentenboek Stella. De prijs, waaraan een oorkonde en een bedrag van € 15.000,- is verbonden, werd vandaag voor de 30e keer uitgereikt, in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond. De jury, onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer, koos voor Stella omdat dit “een boek is dat in dansende taal en robuuste beelden een verontrustend verhaal vertelt, dat schuurt maar licht van toon is. Het is een tijdloos verhaal dat tegelijkertijd dicht op de huid van de actualiteit geschreven is, dat onnadrukkelijk nadrukkelijk laat zien hoe klein wij denken als de grote buitenwereld aanklopt. Stella is een pleidooi voor grenzeloos lezen en grenzeloos denken.” Het boek verscheen bij Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij.

Over de winnaar

Gerda Dendooven (Kortrijk, 1962) werkte na haar studie grafische kunsten enkele jaren als begeleidster van artistieke kinderateliers in verschillende musea. Sinds 1992 doceert ze grafische vormgeving aan het Hoger St.-Lucas Instituut in Gent. Naast kinderboeken illustreert zij krantencolumns en boeken voor volwassenen. Ook schrijft ze toneelteksten en kinderboeken. Haar werk werd eerder al bekroond een Zilveren Penseel, de Boekenpauw en een Gouden Uil. In 2004 ontving ze de prestigieuze driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs.

Nominaties

De jury nomineerde het maximale aantal van zes titels uit het volledige aanbod van kinder- en jeugdboeken die verschenen in 2016. Naast Stella koos de jury voor Aap Beer Zebra van Bette Westera & Henriette Boerendans, De ring van koning Salomo van Lida Dijkstra & Martijn van der Linden, Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld van Tom Schamp, Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf & Ludwig Volbeda en Op een ochtend vroeg in de zomer van Toon Tellegen & Sylvia Weve. Lees hier het volledige juryrapport. De genomineerden ontvingen naast een oorkonde een bedrag van € 1000,- per boek.

 

Illustratie uit Stella van Gerda Dendooven.

Naar boven