Woutertje Pieterse Prijs 2017

Woutertje Pieterse Prijs 2017

Gerda Dendooven is de winnares van de Woutertje Pieterse Prijs 2017. Zij ontvangt de prijs voor haar boek ‘Stella’, dat is uitgegeven door Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro.

Winnaar

Gerda Dendooven (c) Rika Vanhove

Gerda Dendooven werd geboren in Kortrijk, België. Ze volgde na haar middelbare school de opleiding vrije grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. In het begin van haar carrière begeleidde ze gedurende enkele jaren kinderkunstateliers in musea. Ze geeft ook les illustratie aan Luca School of Arts, in Gent. Daarnaast illustreert en schrijft ze kinder- en jeugdboeken en theaterstukken. Dendooven werkt voor verschillende uitgeverijen, tijdschriften en in opdracht.

Dendooven heeft een stijl die onmiddellijk herkenbaar is door sfeer en compositie, kleurharmonie en kleurvervreemding. Met verhoudingen en perspectief wordt geen rekening gehouden. In haar tekeningen staan de mensen centraal, interieurs worden enkel gesuggereerd door attributen. Ze maakt gebruik van archetypen (de moeder, de dokter) en van humor. Voor elk boek zoekt ze de meest geëigende technieken en lijnvoering. Daarbij werkt ze het meest met grafietpotlood en waterverf of kleurstiften.

In 2007 is ze benoemd tot eerste (en enige) kinderconsul namens de Belgische Stichting Lezen. Gerda Dendooven werd in 2015 en 2016 genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs, respectievelijk met De gans en zijn broer en De Hemel. Beide boeken maakte zij samen met Bart Moeyaert, die zelf in 2001 de prijs won voor zijn boek Broere.

De jury over het winnende boek

De jury schreef in het juryrapport over Stella: “Of je überhaupt kan weten wie je bent, en of je dan ook kan blijven wie je bent, is het krachtige thema van Stella, ster van de zee. Gerda Dendooven verzon een authentiek sprookje over een meisje dat uit zee wordt opgevist door een kinderloze man en vrouw met genoeg plaats in hun hart om het kind in hun vissershutje onderdak te bieden. Wanneer Stella een reuzin blijkt, en zij en de wereld om haar heen letterlijk en figuurlijk met elkaar botsen, gaat ze op zoek naar ‘een plek op haar maat’. Stilistisch drijft dit boek op de orale verteltraditie. De vertelkracht zit niet in de plotwendingen, maar in de zwierige herhalingen en het ritme van de woorden en zinnen en beelden. Als Stella voor het eerst naar school gaat staat er bijvoorbeeld ‘Bang bang bang deed haar hart’. De kloeke illustraties die zich van licht naar donker en weer naar licht bewegen passen het ongekunstelde sprookjeskarakter prachtig.

Uit de zes nominaties koos de jury voor het boek dat het dichtst bij de aard van de Woutertje Pieterse Prijs ligt. Het is een boek dat qua uiterlijk net zo afwijkend is als zijn hoofdpersoon. Een boek dat qua vorm, inhoud en thematiek een drie- eenheid is, dat in dansende taal en robuuste beelden een verontrustend verhaal vertelt. Dat schuurt maar licht van toon is. Dat tussen de regels meer vragen oproept dan dat het antwoorden geeft, dat zich steeds opnieuw laat vertellen en in zijn gelaagdheid voor kinderen en volwassenen is. Het is een tijdloos verhaal dat tegelijkertijd dicht op de huid van de actualiteit geschreven is, dat onnadrukkelijk nadrukkelijk laat zien hoe klein wij allemaal denken als de grote buitenwereld aanklopt. En een pleidooi is voor grenzeloos lezen en grenzeloos denken. ‘Ik ben’, is het eerste wat Stella kan zeggen, als ze leert praten. ‘Zo anders’, voegt ze later toe. De Woutertje Pieterse Prijs gaat naar Stella, ster van de zee.”

Uitreiking

De uitreiking van de dertigste Woutertje Pieterse Prijs vond plaats in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. De presentatie was in handen van Hans Smit, voorzitter van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs. De lezing werd gegeven door Nasim Miradi van ROSE stories en folktrio Zazí gaf een vertolking van het Rooverslied. Binnenkort publiceren we hiervan de videoverslagen.

Genomineerde titels 2017

Naast Stella nomineerde de jury Aap Beer Zebra van Bette Westera & Henriette Boerendans, De ring van koning Salomo van Lida Dijkstra & Martijn van der Linden, Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld van Tom Schamp, Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf & Ludwig Volbeda en Op een ochtend vroeg in de zomer van Toon Tellegen & Sylvia Weve. De genomineerden ontvingen naast een oorkonde een bedrag van € 1000,- per boek. Bij alle genomineerde titels is een korte film gemaakt over het ontstaan van het boek. Zie ook nominaties 2017.

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2016

De jury bestond in 2017 uit Noraly Beyer (voorzitter), Anne-Gine Goemans, Jen de Groeve, Mirjam Noorduijn en Peter de Kan. De jury beoordeelde alle in aanmerking komende kinder- en jeugdboeken die verschenen tussen 1 janua­ri en 31 december 2016.

Lesmateriaal bij Stella

Om het onderwijs aan te moedigen Stella op school te bespreken is er lesmateriaal ontwikkeld bij het winnende boek, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

Bruna sponsor

Winkelketen Bruna, die marktleider is in kinderboeken, is sinds 2015 sponsor van de Woutertje Pieterse Prijs. Bruna bestaat sinds 1868 en is sindsdien uitgegroeid tot een landelijke retail-organisatie met bijna 310 fysieke winkels, de webwinkel bruna.nl en het abonnement op onbeperkt lezen Bliyoo. Vanzelfsprekend zijn de Stichting Woutertje Pieterse Prijs en de jury onder het sponsorschap van Bruna volledig onafhankelijk in hun keuzes. Na 2017 stopt Bruna met de sponsoring van de Woutertje Pieterse Prijs.

Naar boven