IJzerkop – Lessuggesties 2020

Bij IJzerkop, genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2020, is onderstaand lesmateriaal ontwikkeld door Caroline Wisse en Loes Peters. Er is ook een pdf beschikbaar.

In de algemene lestips vind je tips over hoe je kunt praten over boeken met kinderen. De tips hieronder zijn bedoeld voor kinderen, om zelf uit te werken.

Over het boek
De achttienjarige Stans houdt nooit haar mond, liegt als de pest en doet alles wat niet mag. Ze droomt ervan Gent achter zich te laten en iets van de wereld te zien. Daaraan komt een abrupt einde als haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met een rijke, opdringerige geldschieter moet trouwen. Stans loopt weg, onherkenbaar in de kleren van haar echtgenoot, en komt in Parijs terecht bij Napoleons veertiende compagnie.

IJzerkop is uitgegeven door Querido en (online) te koop bij je lokale boekhandel. Je kunt het eerste hoofdstuk van het boek hier lezen.

Opdracht 1: Constance versus Annie M.G.
Geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8, klas 1 en 2 VO

Dit verhaal gaat over een meisje met veel doorzettingsvermogen, humor, een scherpe tong en een ijzeren wil. Ze weet wie ze wil zijn. Ze wordt ook verliefd op een meisje. Het boek gaat vooral over rolpatronen, identiteit en zelfbewustzijn. Het verhaal speelt zich in een andere tijd dan de onze af, waarin de omgangsregels heel anders waren. Het gezin van Constance is, ondanks de grote verschillen, een van loyaliteit en liefde.

Zoek twee fragmenten uit waarin het eigenwijze karakter van Constance duidelijk wordt. Zoek bij elk fragment een versje van Annie M.G. Schmidt. Annie M.G. Schmidt is vooral bekend over de ‘stoute’ verhalen en gedichten die zij schreef, over jongens en meisjes die niet luisterden naar hun ouders en hun eigen plan trokken.

Tip: Op het internet kun je heel veel gedichten van Annie M.G. Schmidt vinden. Op YouTube vind je gedichten van haar die voorgelezen worden.

Tip: Hier kun je veel achtergrondinformatie over Annie M.G. Schmidt vinden.

Opdracht 2: What’s next?
Geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8, klas 1 en 2 VO

Kies uit:

  • Schrijf een ander einde voor dit boek.
  • Schrijf een plot voor een vervolg op dit boek.

Voorwaarden:

  • Zorg dat Constance/Stans weer de hoofdpersoon is.
  • Er moet weer een bekend persoon uit de geschiedenis in zitten of een geschiedkundige gebeurtenis plaatsvinden.
  • Gebruik minimaal 300 woorden.
Naar boven