Woutertje Pieterse Prijs 2021

Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda zijn winnaars van de vierendertigste Woutertje Pieterse Prijs. Zij ontvangen de prijs voor hun boek Hele verhalen voor een halve soldaat dat is uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro.

Winnaars

Hele verhalen voor een halve soldaat vertelt de voorgeschiedenis van het boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor, eveneens van Lindelauf en Volbeda, dat in 2017 al werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Lindelauf (Sittard, 1964) debuteerde in 1988 met Omhoogvaldag. Later publiceerde hij onder meer de meermaals bekroonde en vertaalde jeugdromans Negen open armen en De hemel van Heivisj. Naast kinder- en jeugdliteratuur, schrijft Lindelauf ook theaterteksten. Ludwig Volbeda (1990) studeerde illustratie aan de kunstacademie Sint Joost in Breda. In 2018 won hij het Gouden Penseel voor Fabeldieren. Volbeda verbergt graag kleine codes in zijn tekeningen en haalt zijn inspiratie o.a. uit fotografie, poëzie, scheikunde en strips. Strips inspireren hem om te experimenteren met het ritme van beelden, en de samenwerking tussen tekst en beeld.

De jury over het winnende boek

De jury noemt het winnende boek gedurfd: “Het is ons een grote eer om in dit uitzonderlijke jaar een uitzonderlijk boek te bekronen dat het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen. Een boek dat het grimmige niet schuwt, de lezer op een bloedstollende reis meeneemt en hem laat zien hoe groot en diep onze wereld kan zijn.”

Bekendmaking

Vanwege de maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus, kon de uitreiking van de 34e Woutertje Pieterse Prijs niet plaatsvinden op de gebruikelijke manier. Juryvoorzitter Abdelkader Benali maakte in plaats daarvan het winnende boek bekend op zaterdag 10 april in het NPO Radio 1 programma De Taalstaat. De winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs 2021 werden vervolgens geïnterviewd door Frits Spits.

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2021

Dit jaar bestond de jury uit Abdelkader Benali, Jeroen Dera, Marga Scholma, Veerle Vanden Bosch en Marjoleine Wolf.

Nominaties 

Naast Hele verhalen voor een halve soldaat nomineerde de jury Alfabet van Charlotte Dematons (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren), De naam van mijn vader van Rindert Kromhout (Uitgeverij Leopold), Wat is kunst? van Ted van Lieshout (Uitgeverij Leopold), Koningskind van Selma Noort (Uitgeverij Leopold) en De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp & Sebastiaan Van Doninck (Em. Querido’s Uitgeverij).

Lestips

Bij alle genomineerde boeken is door Loes Reichenfeld van Lees met Loes lesmateriaal ontwikkeld voor het onderwijs. Deze lessuggesties zijn geschikt voor verschillende groepen in het primair- en secundair onderwijs.

Sponsor

De prijs werd dit jaar mogelijk gemaakt door De Versterking en de Brook Foundation.

Naar boven