Woutertje Pieterse Prijs 2014

Marjolijn Hof won in 2014 de Woutertje Pieterse Prijs met ‘De regels van drie’. Zij ontving een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro. De prijs voor kinder- en jeugdboeken werd in 2014 voor de zevenentwintigste keer uitgereikt. ‘De regels van drie’ is uitgegeven door Uitgeverij Querido

De winnaar

Marjolijn Hof (Amsterdam, 1956) groeide op in Den Haag. Het liefst wilde ze schrijfster worden. Ze werkte bijna twintig jaar als bibliothecaresse. Ondertussen bleef ze schrijven. Eerst werkte ze mee aan verhalenbundels en schreef ze teksten voor educatieve uitgeverijen. Ook schreef ze teksten voor prentenboeken. Pas in 1999 werd Marjolijn fulltime schrijfster.

Haar eerste jeugdroman was Een kleine kans, dat in 2007 bekroond werd met de Gouden Griffel, de Gouden Uil Jeugdliteratuur Prijs en de Prijs van de Jonge Lezer. Het boek werd in dertien talen vertaald en is in 2011 verfilmd als Patatje Oorlog. Mijn opa en ik en het varken Oma werd geprezen in het juryrapport voor de Woutertje Pieterse Prijs van 2012. De regels van drie schreef ze in een houten huis aan de IJslandse kust, onder zeer winterse omstandigheden. Meer informatie is te vinden op haar website: www.marjolijnhof.nl

De jury over het winnende boek

Over de taal: “Sommige zinnen zijn zintuiglijk en sprankelend, andere zijn pijnlijk hard en concreet. Vrijwel elk gesprek, elk hoofdstuk sluit af met een verrassende wending of prikkelende gedachte. De personages in deze roman zijn heerlijk taalvaardig, terwijl alle dialogen toch authentiek overkomen. Wat een schitterend gevoel voor humor heeft deze auteur, wat een geweldige timing, en hoe bijzonder is haar spel met onze taal.”

Over de setting: “Als lezer word je meegenomen naar een ver land, dat onmiskenbaar een belangrijke rol speelt in de manier waarop de personages zich gedragen. Toch koketteert de auteur niet nodeloos met haar kennis, maar verwerkt zij op een onnadrukkelijke manier allerlei wetenswaardigheden in haar verhaal, over de eetgewoonten, de vreemde taal, de landschappen en het klimaat. Het machtige kader komt zo heel natuurlijk tot leven, en spreekt bovendien vele zintuigen aan. Je kan de koude voelen, de sneeuw zien razen, de kliekjes proeven en de bedorven vis ruiken.”

Over de personages: “De roman wordt bevolkt door personages die stuk voor stuk koppig, maar toch zo innemend zijn. Misschien is het doordat hetzelfde eigenzinnige bloed door hun aderen stroomt? De winnaar van dit jaar is immers een spannende familieroman, waarin vijf gezinsleden van vier verschillende generaties noodgedwongen een week op een kluitje samenwonen. De auteur brengt hun mooie en kleinere kantjes sprekend in beeld. […] Zoals in veel families botsen er hier mensen op elkaar die overlopen van de goede bedoelingen, maar die het blijkbaar verleerd zijn om naar elkaar te luisteren. Soms is de onbevangenheid van een kind nodig om te zien wat echt belangrijk is, zo leert het verhaal, al heeft het jonge hoofdpersonage ook heel wat twijfels, en vergt het uiteindelijk een flinke portie moed om te kiezen voor wat hij rechtvaardig vindt.”

“Het boek is een krachtig pleidooi tegen de betutteling, van kinderen en van ouderen. Ook dat overtuigde ons: de auteur romantiseert de relatie tussen jong en oud niet, maar schetst een authentiek portret van een jongen en een oude man die ondanks vele verschillen uitgroeien tot zielsverwanten met eenzelfde doel. Het pleidooi tegen de betutteling vertaalt zich ook naar de manier waarop de auteur haar verhaal aan de lezer presenteert: op een subtiele manier die veel ruimte laat voor de eigen invulling en verbeelding van de lezer.”

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2014

De jury beoordeelde de jeugdboeken die tussen 1 januari en 31 december 2013 werden uitgegeven. De uitgevers stuurden hiertoe in totaal 120 titels in. De jury is als volgt samengesteld: Hanneke Groenteman, programmamaker en journalist (voorzitter); Jaap Friso, communicatie-adviseur, journalist en recensent jeugdboeken voor diverse media en JaapLeest.nl; Dr. Vanessa Joosen, onderzoeker en docent jeugdliteratuur aan de Universiteiten van Antwerpen en Tilburg en recensent voor De Standaard en Leeswelp; Jan van Mersbergen, schrijver van romans, verhalen, columns en artikelen; Leentje van Wirdum (Lenaleen), grafisch ontwerper.

Lezing en Rooverslied

Tijdens de prijsuitreiking gaf Bärbel Dorweiler de Woutertje Pieterse LezingHet Rooverslied werd gezongen door Daan Hofman.

De hele uitreiking kijk je hier terug:

Lesmateriaal

Om het onderwijs aan te moedigen om De regels van drie op school te bespreken is er dankzij financiële steun van Stichting lezen lesmateriaal gemaakt bij het winnende boek. Dat is geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

Naar boven