Woutertje Pieterse Prijs 2012

Ted van Lieshout won de Woutertje Pieterse Prijs 2012 met zijn boek ‘Driedelig paard’. Naast een oorkonde ontving hij een bedrag van 15.000 euro. De prijs voor kinder- en jeugdboeken werd in 2012 voor de vijfentwintigste keer uitgereikt. ‘Driedelig paard’ is uitgegeven door Uitgeverij Leopold.

De winnaar

Ted van Lieshout (Eindhoven, 1955) werkte als illustrator en grafisch ontwerper en maakte boekomslagen en tekeningen voor kranten en tijdschriften. In 1982 begon hij te illustreren voor De Blauw Geruite Kiel, de kinderkrant van Vrij Nederland en vanaf 1984 publiceerde hij daarin gedichten en verhalen. Twee jaar later verschenen zijn eerste boeken waaronder de jeugdroman Raafs Reizend Theater en de eerste dichtbundel Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen. Deze bundel werd in 1987 onderscheiden als beste bundel met een Vlag & Wimpel. In de loop der jaren is Ted van Lieshouts werk veelvuldig onderscheiden. Hij won het Charlotte Köhler Stipendium, een Gouden Griffel, vijf Zilveren Griffels, de Willem Wilminkprijs en de Theo Thijssenprijs. Zijn proza is in totaal in negen talen vertaald; zijn gedichten zijn er alleen in het Nederlands.
Sinds 1984 schrijft Ted van Lieshout scènes en liedjes voor Sesamstraat en van 1988 tot 2009 voor Het Klokhuis. Tot medio 1990 was Ted van Lieshout werkzaam aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag als docent tekenen en illustreren.

De jury over het winnende boek

“[Het] is een verbluffend origineel, knap, dwars, meeslepend en mooi boek. Een kunstwerk op zich, dat niet alleen fraai vorm gegeven is maar ook een schat te bieden heeft aan ontroerende, geestige, hilarische en onzinnige vertellingen. Het bevat een ware encyclopedie aan vertelsoorten en schrijfwijzen. In ieder verhaal, of blokgedicht, zoals de schrijver het noemt, zet hij een veel beproefde tekstsoort naar zijn hand en maakt de clichés daarvan voorgoed zichtbaar. Je zou het een parodie op literatuur kunnen noemen, maar dan wel een parodie die diep ingrijpt, aan het lachen maakt en aan het denken zet. Dit boek blijft niet steken in alleen een spel met literatuur, het is een meeslepend en emotionerend boek, het zet aan het denken over maatschappelijke verhoudingen, over familieverhoudingen en over de vaste clichés waarbinnen we ons plegen te bewegen. De inzet ervan is hoog.”

“Op het eerste gezicht lijken de blokgedichten op zichzelf te staan maar wie wat beter kijkt en leest ziet dat er op verschillende niveaus een sterke samenhang is. […] Bovendien is dit boek in een aantal opzichten een familieboek. Er staat een familie centraal waarin kinderen en ouders en grootouders evenveel aandacht krijgen. De kinderen proberen in hun verhalen hun hoofd boven water te houden; ouders zijn hier vaak berekenende wezens, maar af en toe kunnen kinderen er ook wat van. Kinderen vanaf acht jaar kunnen aan dit boek hun hart ophalen omdat ze erin kennis kunnen maken met bewerkingen en uiterst grappige toespelingen op verhalen die ze dagelijks voorgeschoteld krijgen. Je kunt bijvoorbeeld geweldig plezier beleven aan een opsporingsbericht voor een kaboutertje. Maar ook voor oudere kinderen is dit meesterwerk een eye-opener. Dit is een boek waarin je kunt groeien, het heeft voor iedere leeftijd iets te bieden, iets prikkelends, onverwachts, iets moois.
De gedurfde illustraties, de uitermate fraaie en vrolijke beeldsonnetten werken eraan mee dit boek tot een dwingend geheel te maken dat lang in het geheugen blijft rondspoken.”

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2012

De jury beoordeelde de jeugdboeken die tussen 1 janua­ri en 31 december 2011 werden uitgegeven. De uitgevers stuurden hiertoe in totaal ruim 127 titels in. Voorzitter van de jury is Frank Groothof, theatermaker en artiest; de leden zijn Jaap Friso, communicatieadviseur, journalist en recensent jeugdboeken voor diverse media en JaapLeest.nl; Kees ‘t Hart, schrijver van romans, poëzie en essays; Suzanne Hertogs (Ontwerphaven), grafisch ontwerper en uitgever DUF; Dr. Vanessa Joosen, onderzoeker en docent jeugdliteratuur aan de Universiteit Antwerpen en Tilburg en recensent voor De Standaard en Leeswelp.

Lezing en Rooverslied

Tijdens de prijsuitreiking gaf Edward van de Vendel de Woutertje Pieterse Lezing: Is hier iemand bi?. Het Rooverslied werd gezongen door Roos Rebergen.

Lesmateriaal

Om het onderwijs aan te moedigen om Driedelig paard op school te bespreken is er dankzij financiële steun van het tijdschrift Leesgoed ook in 2012 lesmateriaal gemaakt bij het winnende boek, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

Interview met de winnaar

Tijdens de uitreiking werd Ted van Lieshout geïnterviewd door Marja Käss:

Naar boven