Woutertje Pieterse Prijs 2016

Woutertje Pieterse Prijs 2016

In 2016 ontvingen Edward van de Vendel en Martijn van der Linden samen de Woutertje Pieterse Prijs voor ‘Stem op de okapi’. De prijs werd dit jaar voor de 29e keer uitgereikt.

‘Stem op de okapi’ is uitgegeven door Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij.

De winnaars

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel © Jota Chabel

Edward van de Vendel (Leerdam, 1964) woont in Rotterdam. Hij schrijft gedichten, kinder- en jeugdromans en non-fictie. Ook vertaalt hij boeken uit het Engels, Noors en Zweeds. Zijn eerste gedichten schreef Edward tijdens zijn studie. Ze werden gepubliceerd in De Blauw Geruite Kiel, de jeugdbijlage van Vrij Nederland. In 1996 verscheen zijn eerste bundel, Betrap me. In 2004 kreeg hij al eens de Woutertje Pieterse Prijs, samen met Fleur van der Weel, voor Superguppie, waarvoor hij ook een Zilveren Griffel ontving. Ook zijn overige werk werd vele malen bekroond. Hij kreeg onder meer zeven keer een Zilveren Griffel, en driemaal de Gouden Zoen. In 2005 was hij de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk, Wat rijmt er op puree? Edward is ook de initiatiefnemer van de Slash-serie, waarvoor hij in 2008 De gelukvinder schreef. Zijn werk is vertaald in meer dan 16 talen.

Martijn van der Linden

Martijn van der Linden © Maranke Rinck

Martijn van der Linden (Oostburg, 1979) groeide op in Zeeland. Tijdens zijn studie aan de Willem de Koning Academie in Rotterdam deed Martijn mee aan een wedstrijd van uitgeverij Lemniscaat, waarna hij voor hen zijn eerste omslag mocht maken. Daarna illustreerde hij al snel voor verschillende uitgeverijen. Martijn maakt realistische en historische omslagen, maar tekent ook heel graag dieren. Samen met zijn vrouw Maranke Rinck maakte hij meerdere boeken, waaronder Memorykonijn. Hij illustreerde boeken van onder andere Edward van de Vendel, Bibi Dumon Tak, Paul van Loon en Annie M.G. Schmidt. Daarnaast werkt hij samen met o.a. de Efteling, de Anne Frank Stichting en het Rijksmuseum. Werk van Martijn verschijnt in meer dan 12 landen en is bekroond met verschillende prijzen zoals de Golden Parent’s Choice award, de Goldfinch award en een Certificate of Honour (IBBY).

De jury over het winnende boek

De jury schreef over Stem van de okapi in het juryrapport:
“Gedreven door nieuwsgierigheid en een ongebreidelde fantasie proberen Edward van de Vendel en Martijn van der Linden de ziel en de aard van de okapi in dit boek te vangen in woord en beeld.

Daartoe zochten ze naar zijn herkomst. Voelden ze aan zijn ‘koningsvacht’. En volgden ze de okapi van het oerwoud naar de dierentuin. Maar een eenduidig antwoord vonden ze niet. Een ‘beetje hert, beetje paard, beetje zebra’?
Dat betekent niet dat we niet van alles over dit ‘schitterend en stil mysteriedier’ te weten komen. Zo lezen we dat de okapi één van de laatst ontdekte grote zoogdieren is. Zien we dat okapi’s ‘spierwitte zonnestralen op hun achterste’ hebben en witte spatten op hun knieën ‘alsof hun kousen versleten zijn. Alsof er een gat in gevallen is’. Dat alles gevisualiseerd door prachtige illustraties die als kleine schilderijen zijn.

Schrijver en illustrator blijken er niet naar te streven de lezer een compleet feitenrelaas over de okapi te presenteren. Ze hebben de okapi daarentegen benaderd als kunstenaars, hem op de fiets gezet, hem rood gemaakt met blauwe strepen, hem bezongen in liedjes. Ze hebben in hun benadering van de okapi die ‘gewoon’ in dierentuinen rondloopt, de deur naar onbegrensde creativiteit en fantasie wagenwijd opengezet.

Hun okapi is poëzie. Hij doet ons verwonderen en verbazen, en is het ultieme bewijs dat er zonder verbeelding geen werkelijkheid is.

De Woutertje Pieterse Prijs is ontstaan in het klimaat van de jeugdliteraire emancipatie, waarin werd gepleit voor grensverkeer en kleuren buiten de lijntjes. Zes onverwachte en verbeeldingsvolle boeken die de werkelijkheid op volstrekt eigen wijze benaderen domineren daarom de shortlist.

Eén boek sprong daar nog weer bovenuit: een verhaal dat met heldere eenvoud een poëtisch idee uitwerkt, dat ook ontwapenend eerlijk vroeg om een stem. De jury heeft daaraan gehoor gegeven – de Woutertje Pieterse Prijs 2016 gaat naar het verhaal met het mooiste staartje, Stem op de okapi, van Martijn van der Linden en Edward van de Vendel.”

Uitreiking

Tijdens de uitreiking werd de traditionele Woutertje Pieterse Lezing gegeven door Floortje Zwigtman:

Tjeerd Gerritsen bracht het Rooverslied ten gehore:

Peter de Kan las het juryrapport voor:

En presentator Hans Smit sprak met Edward en Martijn over de ontstaansgeschiedenis van Stem op de okapi:

Genomineerde titels 2016

Naast Stem op de Okapi nomineerde de jury in 2016 Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal… van Thé Tjong-Khing, De Hemel van Bart Moeyaert en Gerda Dendooven, Een aap op de WC, een dierentuin in oorlogstijd van Joukje Akveld, Rond vierkant vierkant rond van Ted van Lieshout en Tijs en de eenhoorn van Imme Dros en Harrie Geelen. Per genomineerde titel is 1000 euro beschikbaar voor de auteur(s). Bovendien is bij iedere titel een filmfragment gemaakt. (Zie: nominaties 2016.)

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2016

De jury was in 2016 als volgt samengesteld: Wim Brands, programmamaker voor de VPRO, schrijver en dichter, voorzitter (overleden op 4 april 2016); Jen de Groeve, coördinator van de recensiewebsite Mappalibri en bibliothecaris; Jan van Mersbergen, schrijver van romans, verhalen, columns en artikelen; Mirjam Noorduijn, tekstschrijver, freelance journalist en recensent (jeugd)literatuur voor onder meer NRC Handelsblad; Peter de Kan, grafisch ontwerper. De jury beoordeelde de in aanmerking komende jeugdboeken die tussen 1 janua­ri en 31 december 2015 werden uitgegeven.

Lesmateriaal bij Stem op de okapi

Om het onderwijs aan te moedigen Stem op de okapi op school te bespreken is er lesmateriaal ontwikkeld bij het winnende boek, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

Bruna sponsor

Winkelketen Bruna, die marktleider is in kinderboeken, financiert sinds 2015 de Woutertje Pieterse Prijs. Bruna bestaat sinds 1868 en is sindsdien uitgegroeid tot een landelijke retail-organisatie met bijna 310 fysieke winkels, de webwinkel bruna.nl en het abonnement op onbeperkt lezen Bliyoo. Bruna sponsorde de Woutertje Pieterse Prijs van 2015 tot 2017. Vanzelfsprekend waren de Stichting Woutertje Pieterse Prijs en de jury onder het sponsorschap van Bruna volledig onafhankelijk in hun keuzes.

Naar boven