Zesde nominatie bekend

Het zesde boek dat de jury nomineert voor de Woutertje Pieterse Prijs 2022 is De tunnel van Anna Woltz.

De jury over het boek: “Met De tunnel schreef Anna Woltz een razendknap jeugdboek. Enerzijds voert ze haar lezers in volle vaart mee naar het Londen van de Tweede Wereldoorlog, waar ze naar adem happen in ondergrondse metroruimtes en gebombardeerde parken. Anderzijds is de schrijfster een intelligente commentator: De tunnel is niet alleen een actieboek, maar ook een reflectie op klasseverschillen, identiteit én schrijverschap. Een boek met vele ingangen, tunnel op tunnel op tunnel op tunnel.”

De Tunnel speelt zich af in Londen en vertelt het verhaal van vier tieners tijdens de Blitz. Tijdens de nachtelijke bombardementen schuilen veel mensen op de perrons van de metro. Zo ook hoofdpersoon Ella en haar familie. Onder de grond leert Ella Jay kennen, een adembenemend knappe jongen die zich niets aantrekt van regels. Ook ontmoet ze Quin: een van huis weggelopen meisje van adel, met haar eigen verhaal over een verstikkend milieu. En uiteindelijk de broer van Quin, Sebastian, met wie Quin absoluut geen contact meer wil.

De verhalen van deze vier jongeren komen samen onder de grond. Verhalen over afkomst, het vinden van je identiteit, ontluikende liefde en seksualiteit, weten wie je bent – en dat tegen de achtergrond van een oorlog.

Volgende week zaterdag 2 april wordt bekend welk boek wordt bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2022, tijdens een speciale Kindertaalstaat van de KRO-NCRV op NPO Radio 1.

Naar boven