Uitreiking tijdens De kindertaalstaat

KRO-NCRV’s De taalstaat wordt eenmalig De kindertaalstaat

Zaterdag 2 april verandert KRO-NCRV’s De taalstaat met presentator Frits Spits eenmalig in De kindertaalstaat. Ter gelegenheid van de feestelijke uitreiking van de 35e Woutertje Pieterse Prijs, presenteert Frits zijn wekelijkse programma niet vanuit de Hilversumse NPO Radio 1-studio, maar live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De 11-jarige Saar en de 12-jarige Julius zijn co-presentatoren. In De kindertaalstaat bespreekt Frits de zes genomineerde boeken met de genomineerde schrijvers en illustratoren voor de Woutertje Pieterse Prijs. Frits Spits: “Als je in verhalen types tegenkomt die je grappig vindt, of stom, of heel slim, waarmee je kan huilen, met wie je op avontuur kunt gaan, ben je terechtgekomen in een wereld die je daarvoor nog nooit zo gekend had. Wat is er mooier dan dat? In boeken maak je nieuwe vrienden. Of je nou jong bent of oud.”

Abdelkader Benali, juryvoorzitter van de Woutertje Pieterse Prijs, maakt het winnende boek live in de uitzending op NPO Radio 1 bekend. De prijs wordt dit jaar voor de 35e keer uitgereikt voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek, en bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. In de uitzending wordt als extra prijs het winnende boek verklankt.

In totaal zijn zes boeken genomineerd. Sinds 17 februari wordt wekelijks een nominatie bekendgemaakt bij De taalstaat. Tot nu toe zijn vier titels bekend, op 19 maart en 26 maart volgen nog twee titels:

Terra Ultima, Raoul Deleo & Noah J. Stern (Uitgeverij Lannoo)
Schaduw van Toet, Lida Dijkstra & Djenné Fila (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff)
Viruswereld, Marc ter Horst & Wendy Panders (Uitgeverij Gottmer)
Zonder titel, Erna Sassen & Martijn van der Linden (Uitgeverij Leopold)

Foto Frits Spits: (c) Stijn Ghijsen

Naar boven