Woutertje Pieterse Prijs 2020 voor ‘Uit elkaar’

Woutertje Pieterse Prijs 2020 voor ‘Uit elkaar’

Bette Westera en Sylvia Weve zijn de winnaars van de 33e Woutertje Pieterse Prijs, voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvingen de prijs voor het boek Uit elkaar (Uitgeverij Gottmer). Dit werd op 11 april in het NPO Radio 1 programma De Taalstaat bekendgemaakt door juryvoorzitter Arjan Peters. Aan de prijs is een bedrag van €15.000 verbonden.

De jury koos dit jaar ‘voor een boek dat de tragiek niet ontkent, maar de feestelijkheid laat zegevieren. Het kan kinderen tot steun zijn, én laten lachen […]. Alles is origineel en sprankelend aan dit boek, met prettig-onaangepaste tekeningen en baldadige gedichten, waarin kinderen hoofdschuddend kijken naar de liefdescarrousel van de volwassenen, die hun kinderen soms lijken te vergeten – maar die hun kinderen soms ook een nieuw perspectief bieden.’

Over de winnaars
Bette Westera en Sylvia Weve vormen samen een veelbekroond duo. Eerder maakten zij al de boeken Aan de kant, ik ben je oma niet!, bekroond met een Gouden Penseel en Vlag & Wimpel van de Griffeljury, en Doodgewoon, bekroond met een Gouden Griffel, een Vlag & Wimpel van de Penseeljury, de Gouden Poëziemedaille én de Woutertje Pieterse Prijs 2015. In 2019 werd Sylvia Weve voor haar indrukwekkende en veelzijdige oeuvre bekroond met de prestigieuze Max Velthuijs-prijs. Bette Westera vierde in 2019 haar 20-jarig schrijverschap.

Nominaties
Naast Uit elkaar nomineerde de jury Bizar van Sjoerd Kuyper (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren), Brons van Linda Dielemans en Sanne te Loo (Fontaine Uitgevers), Flin of de verloren liefde van een eenhoorn van Henry Lloyd en Laurens Rawie (Em. Querido’s Uitgeverij), IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem (Em. Querido’s Uitgeverij) en Zwerveling van Peter Van den Ende (Em. Querido’s Uitgeverij). De genomineerden ontvangen naast een oorkonde een bedrag van € 1000,- per boek.

Woutertje Pieterse Prijs
De Woutertje Pieterse Prijs is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Dit jaar bestond de jury uit Arjan Peters, Karin Amatmoekrim, Marga Scholma, Juan Khalaf en Veerle Vanden Bosch. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door de Brook Foundation en De Versterking. Vorig jaar ging de prijs naar Alles komt goed, altijd van Kathleen Vereecken en Charlotte Peys (Uitgeverij Lannoo).

Naar boven