Woutertje Pieterse Prijs 2019 voor ‘Alles komt goed, altijd’

Woutertje Pieterse Prijs 2019 voor ‘Alles komt goed, altijd’

Kathleen Vereecken en Charlotte Peys zijn de winnaars van de 32e Woutertje Pieterse Prijs, voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvingen de prijs voor hun boek Alles komt goed, altijd (Uitgeverij Lannoo). De prijs, waaraan een bedrag van € 15.000,- is verbonden, werd vandaag uitgereikt in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond.

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer, koos dit jaar voor “sfeer, voor ingehouden emotie en een aangrijpend verhaal, voor een hoofdpersoon die ondanks alle ellende en tegenspoed blijft zoeken naar wat het leven mooi maakt, die net als Multatuli’s Woutertje Pieterse de wereld met een open blik tegemoet blijft treden”. Lees hier het hele juryrapport.

Over de winnaars

Kathleen Vereecken is schrijfster (fictie en non-fictie) en scenariste. Ze schrijft romans voor kinderen, jongeren en volwassenen. Als freelance journaliste schreef ze geregeld artikels en essays voor De Standaard. Vereecken schrijft graag over het verleden. Charlotte Peys’ werk was al te zien op tal van tentoonstellingen in binnen­ en buitenland. Peys illustreert om te onthouden, te verzamelen, te vertellen, te ordenen en te onderzoeken. Ze tekent vanuit de drang om grip te krijgen op de dingen.

Uitreiking

De uitreiking vond plaats op donderdag 11 april in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. Tijdens de uitreiking werd traditiegetrouw de Woutertje Pieterse Lezing uitgesproken, dit jaar door Liesbeth Coltof. Goslink verzorgde een bijzondere uitvoering van het Multaltuli’s Rooverslied.

Nominaties

Naast Alles komt goed, altijd nomineerde de jury De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam en Alex de Wolf (Van Holkema & Warendorf), Lepelsnijder van Marjolijn Hof en Annette Fienieg (Uitgeverij Querido), Tegenwoordig heet iedereen Sorry van Bart Moeyaert (Uitgeverij Querido), Zeb. van Gideon Samson en Joren Joshua (Uitgeverij Leopold) en Tierenduin van Geert Vervaeke (Uitgeverij Lannoo). De genomineerden ontvingen naast een oorkonde een bedrag van € 1.000,- per boek. Bij alle genomineerde boeken zijn lessuggesties geschreven.

Dit jaar bestond de jury Noraly Beyer uit Anne-Gine Goemans, Peter de Kan, Juan Khalaf en Veerle Vanden Bosch. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door de Brook Foundation en De Versterking. Vorig jaar ging de prijs naar Lampje van Annet Schaap (Em. Querido’s Uitgeverij).

Naar boven