Vierde nominatie bekend

Zojuist maakte Frits Spits in De taalstaat van KRO-NCRV op NPO Radio 1 de vierde genomineerde voor de Woutertje Pieterse Prijs 2023 bekend.

De jury koos voor Patroon van Marco Kunst. De jury over dit boek: ‘Een hartverscheurend boek dat jongeren serieus neemt. Wat betekent het om het zwarte schaap te zijn, hoe voelt het om gecanceld te worden en wat doen schuld, schaamte en rouw met een mens? Steengoed en realistisch geschreven verhaal dat veel lezers mag bereiken’.

In Patroon besluiten Mylo en zijn beste vriend Mees in een melige bui tot een experiment: met niets anders dan een hamer en een tang vuren ze een kogel af. Het gaat gruwelijk mis en Mees overleeft het niet. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel. Mylo’s opa blijft hem steunen. Samen gaan ze op reis. Naar Amerika, het land waar opa’s roots liggen. Maar de reis die louterend zou moeten zijn, legt juist een gruwelijk geheim bloot. Een geheim waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken lijkt te hebben met de dood van Mees. Lukt het Mylo om te ontsnappen aan het patroon dat zijn familie al drie generaties in zijn greep houdt?

‘Patroon’ is uitgegeven bij Uitgeverij Gottmer en geschikt voor kinderen vanaf een jaar of twaalf.

Luister volgende week zaterdag weer naar De Taalstaat op NPO Radio 1, waar rond 11.10 uur de vijfde nominatie bekendgemaakt zal worden. De jury koos dit jaar zes boeken die kans maken op de prijs. Op zaterdag 8 april wordt bekend welk boek wordt bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2023, tijdens een speciale uitzending van De kindertaalstaat.

 

Naar boven