Tweede nominatie bekend

Zojuist maakte Frits Spits in De taalstaat van KRO-NCRV op NPO Radio 1 de tweede genomineerde voor de Woutertje Pieterse Prijs 2023 bekend.

De jury koos Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom en Sophie Pluim als een van de zes mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar: “Een meeslepend verhaal waarin de hoofdpersoon het avontuur van haar leven beleeft. In het boek worden actie en spanning gecombineerd met maatschappelijke thema’s en krijgt de lezer een gelaagde kijk op hoe het is om nu meisje te zijn.”

Mot heet eigenlijk Vlinder. Zo noemt alleen haar moeder haar nog: zij wil het liefst een opgeruimd, luchtig kind in een jurkje. Maar Mot houdt van zwarte kleren en van de oude, rommelige stad waarin ze opgroeit. Uit opstandigheid koopt ze van haar spaargeld een magneet om mee te vissen in het oude kanaal. Ze vindt een kleine, roestige duikboot. Die duikboot is het begin van een groots avontuur, waarbij Mot de punk-acrobaten van De Werf ontmoet, ze het tegen een machtige miljonair opneemt en ze haar moeder beter leert kennen. Sophie Pluim brengt de wereld van Mot met prachtige illustraties in zwart-wit en roestbruin tot leven.

Zes boeken maken kans op de prijs. Iedere zaterdag wordt een nieuwe genomineerde bekendgemaakt in De taalstaat. Op zaterdag 8 april wordt bekend welk boek wordt bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2023.

Naar boven