Zwerveling – Lessuggesties 2020

Bij Zwerveling, genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2020, is onderstaand lesmateriaal ontwikkeld door Caroline Wisse en Loes Peters. Er is ook een pdf beschikbaar.

In de algemene lestips vind je tips over hoe je kunt praten over boeken met kinderen. De tips hieronder zijn bedoeld voor kinderen, om zelf uit te werken.

Over het boek
Aan boord van een schip wordt een bootje gevouwen en voorzichtig te water gelaten. Dan vaart het schip weg en staat het bootje er alleen voor. Het vaart over de oceaan, langs riffen en polen en tussen ijsschotsen door. Het verbaast zich over een wonderlijke sprookjeswereld boven en onder water, doorstaat stormen en redt zich uit benarde situaties. Ten slotte komt het na een lange reis aan in de haven, waar een verrassing wacht.

Zwerveling is uitgegeven door Querido en (online) te koop bij je lokale boekhandel. Je kunt hier een kleine preview van het boek bekijken.

Opdracht 1: Van tekening naar verhaal
Geschikt voor leerlingen van groep 5 t/m 8
Het hele boek bestaat uit tekeningen, teksten ontbreken. Kies zes tekeningen uit die jou aanspreken. Deze zes pagina’s mogen uit het hele boek komen en hoeven dus niet per se na elkaar te zijn geplaatst. Schrijf een verhaal over deze zes pagina’s. Jij verbindt deze tekeningen in jouw verhaal. Er kan dus een ander verhaal ontstaan dan het werkelijke verhaal in Zwerveling.

Opdracht 2: Jij als kunstenaar
Geschikt voor leerlingen van groep 5 t/m 8

De illustrator van dit boek heeft werkelijk kunstwerken van de tekeningen gemaakt. Nu is het jouw beurt! Ken jij een van onderstaande kunstenaars? Kies er een uit die jou aanspreekt.

Beschrijf eerst hoe de tekenstijl eruit ziet. Wordt er gebruik gemaakt van vlakken, van streepjes, van vloeiende lijnen of juist geometrische? En wat kun je zeggen over het kleurgebruik?

Kies een tekening uit het boek en verander die tekening in de tekenstijl van de door jou uitgekozen kunstenaar.

Tip: Zoek op internet of Instagram naar voorbeelden en informatie over de kunstenaar en kunststroming.

Kies uit: Mondriaan, Picasso, Dali, Chagall, Klimt, Van Gogh of Escher.

 

 

Naar boven