Bizar – Lessuggesties 2020

Bij Bizar, genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2020, is onderstaand lesmateriaal ontwikkeld door Caroline Wisse en Loes Peters. Er is ook een pdf beschikbaar.

In de algemene lestips vind je tips over hoe je kunt praten over boeken met kinderen. De tips hieronder zijn bedoeld voor kinderen, om zelf uit te werken.

Over het boek

Bizar is het dagboek van Sallie Mo. Ze is dertien en kan al tien jaar lezen en doet niets anders – ze woont in haar boeken. Haar moeder vreest dat ze het contact met de echte wereld zal verliezen en stuurt haar naar dokter Bloem. Hij zegt dat ze drie maanden niet mag lezen. Ze moet nadenken over wat ze ziet en hoort en alles opschrijven. Dat doet ze, tijdens een zinderende vakantie op het eiland waar alles heftig uit de hand loopt…

Bizar is geschreven door Sjoerd Kuyper en uitgegeven door Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren. Het is (online) te koop bij je lokale boekhandel. Je kunt hier het eerste hoofdstuk alvast lezen.

Opdracht 1: Tegeltjeswijsheid

Geschikt voor leerlingen uit groep 7 en 8, klas 1 en 2 VO

Bizar staat vol mooie, bijzondere, verrassende zinnen. Het lijken bijna spreekwoorden. Haal uit tien bladzijden minimaal tien verrassende zinnen. Schrijf van al deze zinnen op wat jij denkt dat de zin betekent.

Misschien heb je ze weleens gezien of hangt er een bij jou thuis: een tegeltje met een spreuk erop, een tegeltjeswijsheid. Het doel van zo’n tegeltje is om mensen aan het denken te zetten. Zo’n tegeltje ziet er altijd ongeveer hetzelfde uit. Maak van één zin uit het boek een tegeltjeswijsheid.

Opdracht 2: Stop-motion

Geschikt voor leerlingen uit groep 7 en 8, klas 1 en 2 VO

Dit boek heeft geen tekeningen, het bestaat enkel uit tekst. Beelden kunnen een verhelderende functie hebben.

Maak van dit boek een stop-motion filmpje. Bedenk eerst een script. Hierin vat je kort het verhaal samen. Je mag tekst in het filmpje schrijven of inspreken. Je filmpje duurt één minuut.

Tip: Zoek op YouTube een tutorial over het maken van stop-motion filmpjes.

Tip: Je kunt een app gebruiken voor het maken van een stop-motion filmpje, bijvoorbeeld ‘Stop Motion Studio’.

Naar boven