Woutertje Pieterse Prijs 2022

Raoul Deleo en Noah J. Stern zijn winnaars van de vijfendertigste Woutertje Pieterse Prijs. Zij ontvangen de prijs voor hun boek Terra Ultima, dat is uitgegeven door Uitgeverij Lannoo. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro.

Winnaars 

Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap. Maar nu kan iedereen kennis maken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen. Terra Ultima is het debuut van Raoul Deleo en Noah J. Stern.

De jury over het winnende boek

De jury spreekt zich lovend uit over Terrra Ultima“Het is een boek dat zich laat lezen als een ode aan de verbeeldingskracht en dat danst op de hoge golven van het avontuur tussen schijn en wezen. Een boek dat een onvergetelijke leeservaring biedt aan oude reizigers en jonge harten sneller laat kloppen. Een romantische verkenning die laat zien dat wetenschap en verbeelding prachtig hand in hand kunnen gaan. Terra Ultima is een fabelachtig lees- en kijkboek om bij weg te dromen, een boek om serieus te nemen. Een boek ook, dat generaties samenbindt.”

Bekendmaking

Juryvoorzitter Abdelkader Benali maakte de winnaar bekend in een speciale editie van De taalstaat. Ter gelegenheid van de jubileumuitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs, presenteerde Frits Spits zijn wekelijkse KRO-NCRV programma niet vanuit de Hilversumse NPO Radio 1-studio, maar live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De 11-jarige Saar en de 12-jarige Julius traden op als zijn co-presentatoren. Gedrieën bespraken zij de zes genomineerde boeken met de betreffende schrijvers en illustratoren. Ook werd het Roverslied vertolkt, door Britta Maria en Maurits Fondse. Na de bekendmaking werd het winnende boek verklankt.

Jury Woutertje Pieterse Prijs

De jury bestond dit jaar naast Abdelkader Benali uit Jeroen Dera, Jürgen Peeters, Marga Scholma en Annemarie Terhell.

Nominaties 

Naast Terra Ultima nomineerde de jury Schaduw van Toet van Lida Dijkstra & Djenné Fila (Uitgeverij Luitingh- Sijthoff), Viruswereld van Marc ter Horst & Wendy Panders (Uitgeverij Gottmer), Zonder titel van Erna Sassen & Martijn van der Linden (Uitgeverij Leopold), de Meisjes van Annet Schaap (Em. Querido’s Uitgeverij) en De tunnel van Anna Woltz (Em. Querido’s Uitgeverij).

Lestips

Bij alle genomineerde boeken is door Loes Reichenfeld van Lees met Loes lesmateriaal ontwikkeld voor het onderwijs. Deze lessuggesties zijn geschikt voor verschillende groepen in het primair- en secundair onderwijs.

Sponsor

De prijs werd dit jaar mogelijk gemaakt door De Versterking en de Brook Foundation.

Naar boven