Woutertje Pieterse Prijs 2013

Kristien Dieltiens won in 2013 de Woutertje Pieterse Prijs met ‘Kelderkind’. Naast een oorkonde ontving ze een bedrag van 15.000 euro. De prijs voor kinder- en jeugdboeken werd in 2013 voor de zesentwintigste keer uitgereikt. ‘Kelderkind’ is uitgegeven door Uitgeverij De Eenhoorn.

De winnaar

Kristien Dieltiens (Antwerpen, 1954) las als kind heel veel. Ze werkte vele jaren als lerares. Later combineerde zij het schrijven enkele jaren met een deeltijdse baan als zorgjuf en juf creatieve vakken. Sinds kort is ze full-time auteur. In 1997 verscheen haar debuut: De gouden bal, dat ze schreef naar aanleiding van de dood van een kind op haar school. Met haar tweede boek, Olrac, won ze de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Haar historische roman Papinette is bekroond met de Literatuurprijs van de Provincie Antwerpen en stond o.m. op de shortlist van de Thea Beckmanprijs, de Boekenleeuw en de Kleine Cervantes. Kristiens boeken zijn vaak filmisch, zintuiglijk en gevoelig geschreven, met personages die psychologisch sterk uitgewerkt zijn.
Kelderkind is Kristiens 50ste boek. Ze kreeg hiervoor ook de West-Vlaamse Provinciale Prijs Letterkunde (2012) en een nominatie voor de Boekenleeuw.

De jury over het winnende boek (uit het juryrapport)

In een boek met een geschiedkundig thema is het de kunst om meer te doen dan vertellen wat er is gebeurd.
Stel nou dat de personages tot leven komen, dat je met ze meevoelt, dat je in spanning zit over de afloop en je afvraagt wat feit en fictie is. Stel dat het historische wordt vervormd en verfraaid, dat er een eigenzinnige invulling aan wordt gegeven. En stel dat het verhaal ook nog eens zeggingskracht heeft, en ons misschien wel iets leert over de huidige tijd.
Stel dat een dergelijk boek ook nog eens geweldig mooi is geschreven in verschillende stijlen die bij de personages passen. Stel dat het boek spannend is, dat de scènes goed zijn opgebouwd en de schrijver respect afdwingt. Dat boek bestaat en het wint de Woutertje Pieterse Prijs 2013.

Kelderkind is een boek dat genres overstijgt: het is een historische roman maar ook een psychologische thriller en een indringend coming of age verhaal met hier en daar magische elementen. Het boek is ambitieus en misschien zelfs een beetje pretentieus. Maar het maakt de pretenties waar.
De hoofdpersonen zijn de fictieve Manfred en de historische persoon Kaspar Hauser. Twee outcasts, jongens die buiten de maatschappij vallen en van wie de levensverhalen razend knap met elkaar zijn vervlochten. Toch is het geen boek over slachtoffers want ook hier is niets zwart/wit. Goed en kwaad lopen dwars door elkaar heen en de rollen worden regelmatig omgekeerd.
Manfred is een mismaakte jongen met een hazenlip en daardoor uitgestoten. Zijn lelijkheid is een loodzware rugzak die hem bij zijn hunkering naar geluk en liefde hindert. De jongen is zo afstotelijk dat mensen voor hem aan de kant gaan. Hij is afhankelijk van de onvoorwaardelijke liefde van zijn moeder.
De auteur verweeft zijn verhaal met dat van een andere uitgestotene: Kaspar Hauser, het kind dat tot zijn zestiende in een kelder leefde en toen de wereld is ingeschopt. Ook een verworpeling, niet door zijn uiterlijk maar door zijn anders zijn.
De auteur zet een labyrint uit: een doolhof waarin de lezer kan ronddwalen en de weg kwijt kan raken om uiteindelijk weer het juiste pad te vinden. De puzzelstukjes van het grote raadsel worden langzaam in elkaar geschoven tot een kloppend geheel. De verschillende verhaallijnen komen uiteindelijk allemaal samen maar dan heb je wel een leeservaring achter de rug om u tegen te zeggen.
De auteur heeft een monument opgericht voor Kaspar Hauser en daarmee voor alle verstotenen en onzichtbaren.

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2013

De jury beoordeelde de jeugdboeken die tussen 1 janua­ri en 31 december 2012 werden uitgegeven. De uitgevers stuurden hiertoe in totaal ruim 127 titels in. Voorzitter van de jury is Hanneke Groenteman, , programmamaker en journalist, voorzitter; Jaap Friso, communicatie-adviseur, journalist en recensent jeugdboeken voor diverse media en JaapLeest.nl; Kees ‘t Hart, schrijver van romans, poëzie en essays; Dr. Vanessa Joosen, onderzoeker en docent jeugdliteratuur aan de Universiteiten van Antwerpen en Tilburg en recensent voor De Standaard en Leeswelp; Leentje van Wirdum (Lenaleen), grafisch ontwerper.

Lezing en Rooverslied

Tijdens de prijsuitreiking gaf Majo de Saedeleer de Woutertje Pieterse Lezing: Onder het donker de kleuren – vetkrijtjes voor cultuuroptimisten. Het Rooverslied werd gezongen door Marijke Boon.

Lesmateriaal dankzij Stichting Lezen

Om het onderwijs aan te moedigen om Kelderkind op school te bespreken wordt er dankzij financiële steun van Stichting lezen lesmateriaal gemaakt bij het winnende boek. Dat wordt geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

Sponsor Lira Fonds

De auteursrechtorganisatie Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs),  die ervoor zorgt dat schrijvers en vertalers auteursrechtelijke vergoedingen ontvangen voor het uitlenen van hun boeken en een klein percentage van haar inkomsten besteedt aan sociale en culturele doelen, financierde in 2013 als enige de Woutertje Pieterse Prijs, middels het Lira Fonds. Het Lira Fonds sponsorde de Woutertje Pieterse Prijs van 1988 tot en met 2014.

Naar boven