Woutertje Pieterse Prijs 2008

Hans Hagen heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2008 gekregen voor Verkocht. Hij kreeg een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro. De prijs werd voor de éénentwintigste keer uitgereikt. Verkocht is uitgegeven door Uitgeverij Querido.

De winnaar

Hans Hagen

Hans Hagen (1955) is sinds 1987 fulltime schrijver. Daarvoor werkte hij als leraar Nederlands en geschiedenis, bij een theatergroep en bij een kindertijdschrift. Hij schreef tot nu [2008.red] toe 45 boeken, waarvan zeven samen met zijn vrouw Monique Hagen.

Hans Hagen werkte mee aan verschillende radio- en televisieprogramma’s. Voor Sesamstraat schreef hij scènes en een serie voorleesverhalen over Jubelientje. Hij kreeg vele prijzen voor zijn werk, waaronder de Gouden Griffel voor De dans van de drummers en vier Zilveren Griffels voor Het gouden oog, Het is nacht, we gaan op jacht, De kat en de adelaar en Zwaantje en Lolly Londen. De meeste bekendheid verwierf hij echter met zijn Jubelientje boeken, waarvan tot dusver 12 titels verschenen.

Jury

De jury beoordeelde de jeugdboeken die tussen 1 janua­ri en 31 december 2007 werden uitgegeven. De uitgevers stuurden hiertoe in totaal 131 titels in. Voorzitter van de jury was Femke Halsema, fractievoorzitter voor GroenLinks in de Tweede Kamer; de juryleden waren Gerbrand Bakker, schrijver, vertaler en hovenier, Irma Boom, ontwerper en Joke Linders, docent jeugdliteratuur, criticus en biograaf.

Citaten uit het juryrapport: “De beste boeken zijn zonder twijfel die welke voortleven in het hoofd van de kleine en grote lezer lang nadat de laatste pagina is omgeslagen. En dat is precies wat het winnende boek doet.”
“Op vierjarige leeftijd wordt Yaqub door zijn arme ouders verkocht aan een rijke sjeik in Dubai, die hem onder dwang opleidt tot kamelenjockey. Wat volgt is een indrukwekkend avontuur met ontberingen, eenzaamheid en kleine-jongetjes-moed.”
“In het jeugdboek dat dit jaar de Woutertje Pieterse Prijs wint, is nergens sprake van vals sentiment. In mooie kernachtige zinnen, trefzeker ingehouden als de omstandigheden het akeligst zijn, wordt het leven als kindslaaf heel invoelbaar. Door de schetsachtige, verfijnde tekeningen van Philip Hopman komt de dagelijkse werkelijkheid van stof, zweet en viezigheid nog dichterbij.”

Lessuggesties.

Om het onderwijs aan te moedigen Verkocht op school te bespreken werden er dankzij het tijdschrift Leesgoed van NBD/Biblion ook in 2008 lestips gemaakt bij het winnende boek. Ze werden geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter), die in 2007 ook de lestips maakten bij de heruitgaves onder de titel Schatkist van de Jeugdliteratuur en bij Josja Pruis.

Lezing

De Woutertje Pieterse Lezing werd gegeven door Marita Mathijsen en droeg de titel: Woutertjes model. De betekenis van Woutertje Pieterse voor de Nederlandse (jeugd)literatuur.

Naar boven