Woutertje Pieterse Prijs 2006

Woutertje Pieterse Prijs 2006

Harrie Geelen en Imme Dros hebben samen de Woutertje Pieterse Prijs 2006 gekregen voor Bijna jarig. Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. Deze prijs voor kinder- en jeugdboeken werd daarmee voor de negentiende keer uitgereikt. Bijna jarig is uitgegeven door Uitgeverij Em. Querido.

De winnaars

Imme Dros’ (1936) eerste boek, Het paard Rudolf, verscheen in 1971. Sindsdien publiceerde ze onder veel meer En een tijd van vrede, dat werd bekroond met de Nienke van Hichtumprijs en Annetje Lie in het holst van de nacht, waarvoor ze in 1988 de Libris Woutertje Pieterse Prijs kreeg. Daarnaast kreeg ze twaalf keer een Zilveren Griffel, en werd ze in 2003 voor haar hele oeuvre bekroond met de Theo Thijssenprijs. Haar bewerkingen van Griekse mythen maakten die voor jong en oud toegankelijk.

Harrie Geelen (1939) is een begenadigd en vaak bekroond schrijver, schilder en (televisie)filmmaker. Onder meer bewerkte hij voor Frank Groothof bekende opera’s als Carmen en Don Giovanni, bedacht meer dan honderd commercials, maakte de tekenfilm Getekende mensen en schreef de televisieserie Q en Q. Hij kreeg onder andere twee Zilveren Griffels, een Zilveren Penseel en een Gouden penseel. Sinds 2004 publiceert Harrie Geelen ook verhalen voor volwassenen. Onlangs verscheen Ooms en tantes/Tantes en ooms.

De jury over het winnende boek

Er zijn ook talloze vragen waarop nooit een afrondend antwoord zal worden gevonden. Vragen die altijd weer zullen worden gesteld. Dat zijn de vragen waarover de romanschrijver zich buigt. Dat kan in boeken voor volwassenen, in boeken voor jeugd, en zelfs in boeken voor heel jonge kinderen. Neem schuldgevoel. Daarover raakt de wereldliteratuur niet uitgepraat. Dat onderwerp is van alle tijden, van alle psychologen, van alle religies. Je kunt er ook over schrijven en je kunt het in beeld brengen voor kleuters. Dat is vorig jaar gedaan. Een prentenboek met tekeningen die ieder voor zich een schilderij zijn, die veel te raden geven en tegelijk het schuldgevoel van het kind in kwestie prachtig zichtbaar maken. Met een sobere tekst die begrip toont voor het kind dat zichzelf een verwijt maakt en overtuigt door de combinatie van muzikaliteit en vertelkracht. Het is dát boek dat de jury het allermeest heeft bekoord: Bijna jarig.

Op sommige vragen die mensen bezighouden zijn antwoorden mogelijk. Die vragen, met de antwoorden, horen thuis in een leerboek.

Dat de volgorde waarin beide makers worden genoemd afwijkt van die op het omslag is een protest tegen het feit dat de ene naam in een kleiner lettercorps staat vermeld dan de andere, terwijl hun bijdrage volstrekt gelijkwaardig is.
Het volledige juryrapport lees je hier. Tijdens de uitreiking werd de traditionele Woutertje Pieterse Lezing gehouden door Bart Moeyaert en de uit Portugal afkomstige fado-zanger Fernando Lameirinhas zong het Rooverslied.

Jury

De jury beoordeelde de jeugdboeken die tussen 1 januari en 31 december 2005 werden uitgegeven. De uitgevers stuurden hiertoe in totaal 144 titels in.

Voorzitter van de jury was Jan Terlouw, natuurkundige, politicus en auteur; de juryleden waren in 2006 Johan Dockx, art-director voor De Standaard; Joke Linders, docent jeugdliteratuur aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, criticus en biograaf; Doeschka Meijsing, schrijver.

Ook in 2006 werden lessuggesties bij de winnende titel gemaakt door Jos van Hes en Lieke van Duin.

Naar boven