Woutertje Pieterse Prijs 1997

Joke van Leeuwen ontving de Woutertje Pieterse Prijs 1997 voor Iep!, dat is uitgegeven door Uitgeverij Querido. Zij ontving een oorkonde en f25.000,-. De prijs werd voor de tiende keer uitgereikt.

De winnaar

Joke van Leeuwen (Den Haag, 1952) verhuisde op haar dertiende naar Brussel. Thuis werd er veel gelezen, muziek gemaakt en toneel gespeeld en schreef en tekende ze van haar negende tot haar dertiende haar eigen huiskrant. In Antwerpen – en later in Brussel – studeerde Joke schilderkunst en vrije grafiek. Ze studeerde ook geschiedenis aan de universiteit. In 1978 verscheen haar eerste boek, De appelmoesstraat is anders. Daarna verschenen nog veel kinderboeken, waarvan vele bekroond werden. Twee keer werd Joke van Leeuwen gevraagd het Kinderboekenweekgeschenk te maken. In 1988 werd dat Duizend dingen achter deuren en in 1993 Het weer en de tijd.

Naast haar boeken voor kinderen en haar dichtbundels en romans voor volwassenen treedt Joke van Leeuwen op met vertelvoorstellingen en andere programma’s. In 2000 werd haar kinderboekenoeuvre bekroond met de Theo Thijssen-prijs, in 2010 ontving ze de Gouden Ganzenveer vanwege haar betekenis voor het geschreven en gedrukte woord, in 2012 de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre, en in 2013 de eerste James Krüss Preis voor internationale jeugdliteratuur.

De jury

In 1997 bestond de jury uit Hedy d’Ancona, Peter van den Hoven, Jacq Vogelaar en Joost Swarte. Zij zeiden over Iep! in het juryrapport: “Iep! heet het boek. Het had ook Of kunnen heten. De vondeling is of een vogel of een kind of een engel of nog iets anders: iets ertussenin. Als iemand iets graag doet, vertelt Joke van Leeuwen er zelf graag bij wat hij of zij allemaal nog meer kan doen, of zo. Of is een manier van denken én van schrijven en tekenen: iets is zus maar ook zo én zo óf zó. Een weg loopt zoals ie loopt, maar er zijn vele zijwegen, en zolang er zijwegen zijn slaat Joke van Leeuwen ze in en haar verbazing, en die van de lezer, kan niet op. Dat is het wonder van dit verhaal: er is niet één verhaal, er zijn er zovele. Nou en of.”

Lessuggesties

Bij Iep! is lesmateriaal ontwikkeld, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

Naar boven