Woutertje Pieterse Prijs 1996

Anton Quintana ontving de Woutertje Pieterse Prijs 1996 voor Het boek van Bod Pa. Hij kreeg een oorkonde en fl25.000,-. prijzengeld. Bod Pa is uitgegeven door Uitgeverij Querido.

De winnaar

Anton Quintana (1937) is het pseudoniem van Anton Kuyten, tweelingbroer en eeuwige rivaal van de jong overleden dichter André Kuyten. Hij kwam op zijn tiende in een weeshuis en ging op zijn zeventiende door Europa zwerven. Op een  gegeven moment belandde hij in de gevangenis, waar hij begon te schrijven. Zijn debuut was Padjelanta (1973), later schreef hij scenario’s voor populaire televisieseries, zoals Duel in de diepte en De Kris Pusaka en diverse jongerenromans.

De jury

In 1996 bestond de jury uit Hedy d’ Ancona, Peter van den Hoven, Cyrille Offermans en Joost Swarte. Over Bod Pa schrijven zij in het juryrapport: “Het is de intrigerende kobold, zwaardvechter, dronkaard en dichter Bod Pa die met zijn levenslessen Perregrin weet te bewegen tot verandering. De metaforische gestalte van Bod Pa heeft onmiskenbaar connecties met de rijke geschiedenis van de verhalende volkscultuur. Quintana’s grote vertelgave fabuleert het identiteitsgevecht van Perregrin tot een literaire werkelijkheid, die geschraagd wordt door de orale traditie van het ons over geleverde volksverhaal, en waarbinnen tevens de contouren van de moderne initiatieroman zijn af te lezen.”

Lessuggesties

Bij Het boek van Bod Pa is lesmateriaal ontwikkeld, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

Naar boven