Woutertje Pieterse Prijs 1990

Anne Vegter en Geerten Ten Bosch ontvingen de Woutertje Pieterse Prijs 1990 voor De dame en de neushoorn. Ze ontvingen een oorkonde en deelden het prijzengeld á fl 10.000,-. De dame en de neushoorn is uitgegeven door Uitgeverij Querido.

De winnaars

Anne Vegter (1958) is dichter, prozaïst en toneelschrijver. De dame en de neushoorn was haar debuut. Haar tweede boek, Verse bekken (1990), ook geïllustreerd door Geerten ten Bosch, was het eerste kinderboek in de geschiedenis dat voor de AKO Literatuurprijs werd genomineerd. De jaren erna schreef zij met name proza voor volwassenen waaronder de verhalenbundel Ongekuiste versies (1994) en de novelle Harrie’s hoofdingang (1999) en poëzie: Het veerde (1992), later gevolgd door Aandelen en obligaties (2002) en Spamfighter (2007). In 2011 verscheen het lovend ontvangen Eiland berg gletsjer, met illustraties door haarzelf. Van 2013 tot 2016 bekleedde Anne Vegter het ambt van Dichter des Vaderlands.

Geerten Maria Ten Bosch (1959) is een Nederlandse grafisch ontwerpster, typografe en illustratrice.
Ze volgde de opleiding grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie in Den Haag en richtte samen met Clara Linders in 1988 het kindertijdschrift St. Kitts van de Bovenwindse op. Het blad kende slechts één jaargang, maar in die periode kwam de samenwerking met Anne Vegter tot stand.

Ook illustreerde ze de dierenverhalen van Toon Tellegen, die destijds op de kinderpagina van NRC Handelsblad verschenen. Met Clara Linders maakte ze het prentenboek Het huis van Marie (1998). In 2006 verscheen het boek Sprookjes van de planeet aarde met verhalen van Anne Vegter en illustraties van Geerten en Judith Ten Bosch.

De Jury

De jury van de Woutertje Pieterse Prijs bestond in 1990 uit juryvoorzitter Jan Blokker, Bregje Boonstra, Jacq Firmin Vogelaar en Joost van de Woestijne.

In het juryrapport geven zij aan: “Wij hebben zo’n zeventig boeken gelezen die vorig jaar het licht zagen, en daar zaten er veel tussen die ‘spannend’ waren of spannend bedoelden te zijn, maar die niet door onze literaire beugel konden. Want die maatstaf hebben we niet opgegeven, zomin als een jury van muziekliefhebbers op meezingers zou selecteren, zonder het oor te laten hangen naar enigerlei elementaire muzikaliteit.
Doorslaggevende reden voor onze uiteindelijke keuze is de naar ons oordeel zeer uitzonderlijke eenheid van tekst en vormgeving. Met een ontwapenende vanzelfsprekendheid laten de twee auteurs in taal en tekeningen zich gebeurtenissen voltrekken, die soms in het klassieke sprookjesland lijken thuis te horen, maar op een volgende bladzijde de verrassende ongerijmdheden van het stripverhaal, en daarna weer haast de verteldynamiek van een videoclip vertonen. Terwijl tekst en illustraties ogenschijnlijk heel eenvoudig blijven, wordt de fantasie van de lezer op allerlei niveaus subtiel geprikkeld.”

Lessuggesties

Bij De dame en de neushoorn is lesmateriaal ontwikkeld, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

 

Naar boven