Woutertje Pieterse Prijs 2018 voor ‘Lampje’ van Annet Schaap

Woutertje Pieterse Prijs 2018 voor ‘Lampje’ van Annet Schaap

Annet Schaap is winnaar van de 31e Woutertje Pieterse Prijs, voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontving de prijs voor haar debuut Lampje (Querido Kinderboeken). De prijs, waaraan een bedrag van € 15.000,- is verbonden, werd vandaag uitgereikt in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond.

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer, koos dit jaar voor “wervelende taal, voor sfeervol beeld en voor oprechte durf. Voor een illustrator die net als haar hoofdpersoon eindelijk heeft durven toegeven aan haar diepe verlangen te willen schrijven, en nu ineens ook schrijver is. Voor een hoofdpersoon die net als Woutertje Pieterse nieuwsgierig is en de wereld met een onbevangen blik tegemoet treedt.”

Over de winnaar

Annet Schaap (1965) illustreerde bijna 200 kinderboeken. In Nederland is ze het meest bekend door haar tekeningen bij de succesvolle Hoe Overleef Ik-serie van Francine Oomen. Maar ze illustreerde ook veel boeken van andere geliefde schrijvers, zoals Janneke Schotveld, Manon Sikkel, Jacques Vriens, Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren.

Lampje is haar debuut als schrijver. Hiermee won ze reeds de Nienke van Hichtumprijs 2017.

Nominaties

Naast Lampje nomineerde de jury De zweetvoetenman. Over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe) van Annet Huizing en Margot Westermann (Uitgeverij Lemniscaat), En toen, Sheherazade, en toen? van Imme Dros en Annemarie van Haeringen (Uitgeverij Leopold), Onder mijn matras de erwt van Ted van Lieshout (Uitgeverij Leopold) en Wij waren hier eerst van Joukje Akveld (Uitgeverij Gottmer). De genomineerden ontvingen naast een oorkonde een bedrag van € 1000,- per boek.

De prijs werd dit jaar mogelijk gemaakt door De Versterking, het Lira Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nederlands Letterenfonds. Vorig jaar ging de prijs naar Stella van Gerda Dendooven (Uitgeverij Querido Kinderboeken).

Naar boven