Vijfde nominatie bekend

Vijfde nominatie bekend

Zojuist maakte Frits Spits in De Taalstaat op NPO Radio 1 de vijfde genomineerde voor de Woutertje Pieterse Prijs 2021 bekend: De naam van mijn vader van Rindert Kromhout. Volgens de jury is dit één van de zes mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar: “Het is een geweldige verdienste van Rindert Kromhout dat hij zowel het leven van de schrijver Klaus Mann, als een tijdperk van nazisme en oorlog zo toegankelijk en intelligent met elkaar weet te verweven.”

In De naam van mijn vader reist Klaus Mann als journalist door het naoorlogse Europa. Voor het eerst sinds jaren gaat hij terug naar zijn vaderland Duitsland. Hoe zal hij zijn thuisland en zijn landgenoten aantreffen? Wat is er allemaal veranderd door de oorlog? En hoe is hijzelf veranderd door alles wat hij heeft meegemaakt?

Rindert Kromhout brengt de geschiedenis (de Tweede Wereldoorlog) en de actualiteit (vluchtelingen die zich nergens meer thuis voelen) samen in een meeslepende roman, beschreven door de ogen van de schrijver Klaus Mann. Net als in zijn Bloomsbury-trilogie (bekroond met de Gouden Lijst, Thea Beckmanprijs, genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis) brengt Kromhout een beroemde (schrijvers)familie tot leven.

De afgelopen vier zaterdagen werd in De Taalstaat bekendgemaakt dat Koningskind van Selma Noort, Wat is kunst? van Ted van Lieshout, Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda en De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp en Sebastiaan van Doninck  genomineerd zijn. Volgende week zaterdag volgt de laatste nominatie. Op zaterdag 10 april wordt bekend welk boek wordt bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2021.

Naar boven