In memoriam Richard de Wal

Verdrietig delen we het bericht dat op Hemelvaartsdag ons bestuurslid Richard de Wal is overleden. Hoewel hij zijn bestuurstaken officieel neerlegde toen hij ziek werd, bleef hij tot het eind toe zo betrokken bij zijn Woutertje Pieterse Prijs dat het voor ons voelde alsof hij nog, net als in de tijd ervoor, deel was van het bestuur.

Richard was sinds 2009 bestuurslid van de WPP. Met zijn bibliotheekachtergrond wist hij wat er speelde in de wereld van het kinderboek. Tijdens bestuursvergaderingen zette hij die kennis altijd creatief om in concrete plannen om de prijs breder onder de aandacht te krijgen. Hij hield van efficiënt vergaderen en van aanpakken, maar was na afloop ook altijd wel in voor een glas wijn en de voortreffelijke soep die Hans en Marjolein Mabelis, destijds secretaris van het bestuur, ons voorschotelden. Tijdens de prijsuitreikingen was hij een voortreffelijke gastheer die onze gasten op hun gemak stelde en ze hielp waar dat nodig was.

In september 2018 meldde hij ons dat zijn leven op zijn kop stond, net op het moment dat hij voor een nieuwe uitdaging in zijn bibliotheekloopbaan stond. Hij was ziek, maar Richard was er de man niet naar om bij de pakken neer te gaan zitten. Hij ging op reis en maakte plannen die hij ook uitvoerde, zoveel als maar mogelijk was onder de omstandigheden. Hij verdiepte zich in de kunstgeschiedenis en volgde een cursus wijn. Vorige maand nog berichtte hij ons dat hij was toegelaten tot de opleiding voor vinoloog. Natuurlijk wilde hij ook niet ontbreken bij de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs in 2019. Hij genoot van zijn passies lezen en muziek. Af en toe deelde hij met ons zijn leeservaringen en vertelde hij over de enorme platencollectie thuis die volgens hem niet in verhouding stond tot de grootte van zijn huis, en hoe hij via Spotify kennismaakte met nieuwe namen.

In december 2019 nam hij officieel afscheid van zijn werk, naar eigen zeggen een heel moeilijke, maar volledig juiste beslissing. Het zou Richard niet zijn, als hij dat niet op heel eigen wijze had gedaan: alleen collega’s, geen toespraken, maar met lekker dansen op muziek. Nu hebben wij afscheid moeten nemen van hem en koesteren we de mooie herinneringen aan een lief, betrokken en creatief bestuurslid.

Het bestuur van de Woutertje Pieterse Prijs

Naar boven