Derde nominatie bekend

Derde nominatie bekend

Zojuist maakte Frits Spits in De Taalstaat op NPO Radio 1 de derde genomineerde voor de Woutertje Pieterse Prijs 2021 bekend. De jury koos voor Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda. Het is één van de zes mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar: ‘Dit boek nodigt uit tot diep lezen; lezen waarin nieuwe wegen worden ingeslagen, steeds diepere lagen worden aangeboord, waarna uitgelezen het boek wordt dichtgeslagen met de conclusie dat wat men las, sterk verbeeld was, en wat was verbeeld, adembenemend opgeschreven’ aldus de jury. 

In Hele verhalen voor een halve soldaat worden zes broers opgeroepen om dienst te nemen in het leger. Op weg naar het front moeten ze zich melden bij een grenspost. Geschikte giften of geld om de grens te kunnen passeren, bezitten de broers niet. Verhalen kennen ze echter in overvloed. Verhalen over een behekst meer, over een poppenspeler die over lijken gaat om succes te hebben en over een jongeman die zo mooi is dat de mannen uit zijn dorp hem van pure jaloezie het liefst een kopje kleiner maken. De broers vertellen en vertellen alsof er een leven van af hangt. En dat is ook zo.

De afgelopen twee zaterdagen werd in De Taalstaat bekendgemaakt dat Koningskind van Selma Noort en Wat is kunst? van Ted Lieshout genomineerd zijn. De komende drie zaterdagen volgen de overige nominaties. Op zaterdag 10 april wordt bekend welk boek wordt bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2021.

Naar boven