Derde nominatie 2024 bekend

Zojuist maakte Frits Spits in De taalstaat van KRO-NCRV op NPO Radio 1 de derde genomineerde voor de Woutertje Pieterse Prijs 2024 bekend.

Umbrador van Marieke Smithuis en Jeska Verstegen is volgens de jury een van de zes mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar: “Umbrador is een boek dat je steeds op het verkeerde been zet en meezuigt in een andere wereld. Dit fantasyverhaal van Nederlandse bodem gaat over samenvallen met je schaduw, over worden en zijn wie je bent. Smithuis schrijft met vaart, liefde en lef. Ze neemt haar lezers serieus en spaart ze niet. Jeska Verstegen geeft het verhaal met haar tekeningen een geheimzinnige glans.”

Hoofdpersoon Jinna is wees en draagt een geheim met zich mee: ze heeft geen schaduw. Haar tante Agaath, bij wie ze woont, maakt haar het leven behoorlijk zuur. Gelukkig heeft ze Scharrie, haar trouwe hond. Als haar tante aankondigt dat Scharrie weg moet, vlucht Jinna naar Umbrador, een parallelle wereld die wordt geregeerd door de wrede Schaduwvorst Fulgis. In Umbrador heeft iedereen een bijzondere schaduw, die iets zegt over hun magische talent. Wanneer haar eigen schaduw zich begint te ontwikkelen, ontdekt Jinna dat haar lot verbonden is met dat van Umbrador.

Tot en met 30 maart wordt iedere zaterdag een nieuwe genomineerde bekendgemaakt in De Taalstaat. Op zaterdag 6 april wordt bekend welk boek wordt bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2024.

Naar boven