Woutertje Pieterse Prijs 2024

Woutertje Pieterse Prijs 2024

Tjibbe Veldkamp en Mark Janssen zijn winnaars van de zevendertigste Woutertje Pieterse Prijs. Zij ontvangen de prijs voor hun boek De jongen die van de wereld hield, dat is uitgegeven door Uitgeverij Querido. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro.

Over het winnende boek
Adem is een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Er bestaan ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meeste zullen nooit het levenslicht zien, maar met Adem is er iets bijzonders. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Hij heeft kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en zo zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Want één ding weet hij zeker: hij wil leven!

De jury over het winnende boek
De jury spreekt zich lovend uit over De jongen die een wereld was: “Een magisch boek, dat de lezer al bij de eerste zinnen het verhaal intrekt en niet meer loslaat. Zo beeldend, dat elke scène zich als een film voor je ogen afspeelt. Zonder dat er een woord te veel wordt gebruikt, komen de kleurrijke personages en locaties moeiteloos tot leven. Een klassieker in spé die ongetwijfeld nog veel generaties een onvergetelijke leeservaring zal bezorgen.”

Over de makers
Tjibbe Veldkamp schrijft originele en vaak humoristische boeken voor diverse leeftijden. Samen met illustrator Kees de Boer maakt hij de serie over Agent en Boef voor kleuters en de serie Grapman voor oudere kinderen. Hiernaast werkte Tjibbe Veldkamp samen met diverse andere illustratoren, zoals Wouter Tulp (De coole cowboy), Philip Hopman (22 wezen) Noëlle Smit (Hotze de Botskabouter) en Sebastiaan van Doninck (De fantastische vliegwedstrijdgenomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs in 2021).

In 2011 schreef Tjibbe Veldkamp het kinderboekenweekgeschenk Bert en Bart redden de wereld, over twee jongens die de vernietiging van de wereld door aliens weten te voorkomen. Voor oudere kinderen schreef Tjibbe Veldkamp diverse jeugdromans, waaronder Tiffany Dop, over een meisje van dertien dat graag een baby wil. In 2017 verscheen voor young adults De lovebus.

Voor zijn werk ontving Tjibbe Veldkamp diverse prijzen. Zilveren Griffels kreeg hij voor Agent en Boef, Tiffany Dop, Kom uit die kraan!, Handje? en Maar eerst ving ik een monster – dat ook gekozen werd als Prentenboek van het Jaar 2022. Met het prentenboek Tim op de tegels won hij de Kinderboekwinkelprijs.

Mark Janssen maakt illustraties voor zowel kinder- als prentenboeken. Als illustrator werkte hij mee aan 500 kinder- en prentenboeken voor Nederlandse, Belgische en Chinese uitgeverijen. Sinds 2016 maakt Mark Janssen ook eigen prentenboeken, zoals Niets gebeurd, Dino’s bestaan niet (bekroond met een vlag en wimpel), Eiland, Raar, Altijd Dichtbij en Dromer. In 2023 maakte Mark Janssen het Prentenboek van de Kinderboekenweek: Thuis.

Bekendmaking
Juryvoorzitter Rik van de Westelaken maakte de winnaar bekend in een speciale editie van De taalstaat. Ter gelegenheid van de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs, presenteerde Frits Spits zijn wekelijkse KRO-NCRV programma niet vanuit de Hilversumse NPO Radio 1-studio, maar live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Voorleeskampioen Danischa (13 jaar) en veellezer Joep (12 jaar) traden op als zijn co-presentatoren. Gedrieën bespraken zij de zes genomineerde boeken met de betreffende schrijvers en illustratoren. Ook werd het Roverslied vertolkt door Toverberg. Na de bekendmaking bracht Francis Broekhuijsen een ode aan het winnende boek.

Jury Woutertje Pieterse Prijs
Dit jaar bestond de jury uit Rik van de Westelaken, Susan de Loor, Jürgen Peeters, Charlene Schmeltz en Annemarie Terhell.

Nominaties
Naast De jongen die van de wereld hield nomineerde de jury Maksie van Mathilde Stein & Jan Jutte (Uitgeverij Lemniscaat), Het touw en de waarheid van Marco Kunst & Jeska Verstegen (Uitgeverij Lemniscaat), Umbrador van Marieke Smithuis & Jeska Verstegen (Uitgeverij Querido), Een slijmzoen voor je oma van Matthijs Meeuwsen en Paco Vink (Uitgeverij Querido) en De spin en de sleutel van Anna Woltz (Uitgeverij Querido).

Lestips
Bij alle genomineerde boeken is door Loes Reichenfeld van Lees met Loes lesmateriaal ontwikkeld voor het onderwijs. Deze lessuggesties zijn geschikt voor verschillende groepen in het primair- en secundair onderwijs.

Sponsor
De prijs werd dit jaar mogelijk gemaakt door De Versterking en de Brook Foundation.

Naar boven