Woutertje Pieterse Prijs 2007

Woutertje Pieterse Prijs 2007

Harm de Jonge ontving de Woutertje Pieterse Prijs 2007 voor Josja Pruis. Hij kreeg een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro. De prijs werd voor de twintigste keer uitgereikt. Josja Pruis is uitgegeven door Uitgeverij Van Goor.

De winnaar

Harm de Jonge (1940) was na de middelbare school eerst onderwijzer. Daarna harm de jongeging hij Nederlands studeren aan de universiteiten van Amsterdam en Groningen en werd hij leraar. Harm de Jonge schreef eerst studies over boeken van anderen. In 1989 maakte hij zelf een boek. Dat was toevallig een jeugdboek. Er volgden andere boeken en het schrijven beviel zo goed dat hij er in 1998 zijn beroep van maakte. De boeken gaan meestal over een grote vriendschap tussen twee jongens of tussen een jongen en een meisje. Soms ook over het verdriet als die vriendschap verbroken wordt. Door verraad, door verhuizing, door oorlog of dood. De boeken Jesse, ballewal-tsjí en De circusfietser werden bekroond met een Vlag en Wimpel. Vleugels voor Jorre, De Peperdans van Panzibas en Josja Pruis werden genomineerd voor de Gouden Uil.

De Jury

De jury beoordeelde de jeugdboeken die tussen 1 janua­ri en 31 december 2006 werden uitgegeven. De uitgevers stuurden hiertoe in totaal 147 titels in. Voorzitter van de jury was Frits Spits, programmamaker KRO; de juryleden waren in 2007, Irma Boom, ontwerper; Joke Linders, docent jeugdliteratuur, criticus en biograaf; Doeschka Meijsing, schrijver.

Citaat uit het juryrapport: ‘We vielen alle vier voor hetzelfde boek. Een puur boek waarin de kwaliteiten die we zo graag aanwezig willen zien in een kinderboek op een wonderlijke manier samenkomen. Een boek dat de jonge lezer serieus neemt en waarvan hij het verhaal nooit meer zal vergeten. Het boek heeft een geheimzinnige, maar ook intieme sfeer. Je maakt als lezer even deel uit van een gemeenschap in een uithoek van ons land. Ergens aan zee. Er zijn drie hoofdpersonen die je bijna kunt aanraken, zo goed en overtuigend zijn ze beschreven. Eén ervan is nieuw in de gemeenschap. Je ervaart de eenzaamheid van de nieuweling, je begrijpt waarom hij zo’n indruk maakt op zijn nieuwe klasgenoten. Hij trekt aan en stoot af tegelijkertijd. Als hij de gemeenschap weer verlaat voel je de spijt. Het verlangen ook naar de tijd dat hij er nog was. Het gemis.’

Eerder sprak ik over leesverslaving. Dit boek zorgt daarvoor. Knap van compositie, prachtig van taal en met een verhaal dat duurzaam is en je niet meer loslaat.’

 

De twintigste prijsuitreiking

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Woutertje Pieterse Prijs heeft De Volkskrant gedurende de eerste acht weken van 2007 een serie van acht bekroonde kinder- en jeugdboeken uitgegeven, onder de naam Schatkist van de jeugdliteratuur. Acht winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs. De titels zijn: Laatste verhalen van de eeuw van Paul Biegel, Winterijs van Peter van Gestel, Een heel lief konijn van Imme Dros en Jaap Lamberton, Iep! van Joke van Leeuwen, Broere van Bart Moeyaert, Vallen van Anne Provoost, Bijna iedereen kon omvallen van Toon Tellegen en de dichtbundel Superguppie van Edward van de Vendel en Fleur van der Weel. De Volkskrant en de Stichting Woutertje Pieterse Prijs maakten de selectie en Uitgeverij Querido produceerde de serie.

Om het basis- en voortgezet onderwijs aan te moedigen de boeken op school te bespreken zijn er lessuggesties bij ieder van de 8 titels uit de ‘schatkist’ serie gemaakt. Ze werden geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter) en mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Stichting Lezen.

Uitgeverij Van Goor maakte het financieel mogelijk dat Lieke van Duin en Jos van Hest ook bij Josja Pruis lessuggesties schreven.

Multatuli Museum en Openbare Bibliotheek Amsterdam

Ter gelegenheid van de twintigste uitreiking van de prijs was er in het Multatuli Museum vanaf een tentoonstelling rond de geschiedenis van de prijs, met onder meer de twintig bekroonde boeken en de serie heruitgaven. Bovendien besteedden alle vestigingen en de website van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam aandacht aan dit vierde lustrum. In de Centrale Bibliotheek was ook de serie heruitgaven te zien.

Lezing

De Woutertje Pieterse Lezing werd in 2007 gegeven door Rudy Kousbroek, en droeg de titel De reuzenstrijd tegen ’t leugenproza.

Naar boven