Woutertje Pieterse Prijs 2003

Guus Kuijer won in 2003 de Woutertje Pieterse Prijs 2006 met Ik ben Polleke hoor! Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. Deze prijs voor kinder- en jeugdboeken werd in 2003 voor de zestiende keer uitgereikt. Ik ben Polleke hoor! is uitgegeven door Uitgeverij Querido Kinderboeken.

De winnaar

Guus Kuijer (1942) is sinds 1973 fulltime schrijver. Hij schreef drie romans voor volwassenen, tot hij in 1975 debuteerde als kinderboekenschrijver met Met de poppen gooien, waarvoor hij meteen een Gouden Griffel kreeg. Dit was het begin van zijn vijf Madeliefboeken die werden bekroond met twee Gouden en een Zilveren Griffel. De verhalen van Madelief zijn als serie op televisie verschenen.

Al in 1979 ontving Guus Kuijer voor zijn oeuvre de hoogste Nederlandse onderscheiding: de Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur.

Guus Kuijer schreef voor kinderen: dierenverhalen, jeugdtheater, televisiescripts, jeugdromans en avonturen. Zijn werk werd onder meer in het Duits, Deens en Frans vertaald.

Vanaf 1999 schreef Kuijer in twee jaar tijd vijf boeken met Polleke in de hoofdrol. De Polleke-boeken zijn verfilmd en waren vanaf het najaar van 2003 in de bioscoop te zien. Voor Het boek van alle dingen kreeg hij in 2005 een Gouden Griffel en veel internationale waardering.

De jury

In 2003 bestond de jury uit Anton Korteweg, Hub. Hubben, Doeschka Meijsing, Jan Smeekens. Zij zeiden over de winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs in het juryrapport: “Vele jongens- en meisjesfiguren die hun stem in een boek lieten horen, zullen ons bijblijven. Of ze nu Keizer of Lientje heetten. Maar wie er met kop en schouders bovenuit stak, was een mensenkind op de moeilijke grens tussen werkelijkheid en idealisme. Het figuurtje neemt de dagelijkse gang van zaken ernstig en kritisch waar, het is bezig met het moeilijkste wat er is: leren leven.

Het is een meisje dat we al jarenlang kennen. Ze is kritisch, maar niet eenzaam – even lief als onafhankelijk. Dankzij de eenvoud en helderheid van de taal van de schrijver, dankzij zijn volledige overgave aan de overwegingen van zijn personage, dankzij zijn voortreffelijke balans tussen actuele problemen en die van haarzelf, hebben wij deze winnares unaniem in het hart gesloten. Ze staat op het punt de kindertijd te verlaten en het diepe van de pubertijd in te springen. Het laatste hoofdstuk van het winnende boek van de Woutertje Pieterse Prijs 2003 bestaat uit niet meer dan de hoofdstuktitel: ‘elfde hoofdstuk. over dat ik nu dertien ben’ en één zin: ‘Ik ben nu dertien.’

De winnares is Polleke. De winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs 2003 is Guus Kuijer met Ik ben Polleke hoor!”

Lezing

In 2003 werd de Woutertje Pieterse Lezing gegeven door Charlotte Mutsaers. De titel was Kinderliteratuur, een contradictio in terminis?
In: Literatuur zonder leeftijd, jaargang 17 (2003), afl. 61, blz. 138-143.

Lessuggesties

Bij Ik ben Polleke hoor! is lesmateriaal ontwikkeld, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

Naar boven