Woutertje Pieterse Prijs 2002

Peter van Gestel won in 2002 de Woutertje Pieterse Prijs voor zijn boek Winterijs. De prijs werd in 2002 voor de vijftiende keer uitgereikt. Winterijs is uitgegeven door Uitgeverij Fontein.

De winnaar

Peter van Gestel (Amsterdam, 1937) ging naar de toneelschool om vervolgens een tijd te werken als acteur en dramaturg. Al gauw stapte hij over op het beroep waar hij écht goed in bleek te zijn: schrijver.

In eerste instantie schreef Van Gestel voor volwassenen, maar na publicatie van Uit het leven van Ko Kruijer in jeugdkrant de Blauw Geruite Kiel, eigenlijk alleen nog voor kinderen. Voor Ko Kruijer ontving hij meteen een Zilveren Griffel. Thema’s die in dat boek worden aangehaald zijn nog steeds terug te vinden in van Gestels boeken: jongeren die zich eenzaam voelen, zich niet begrepen voelen en hun weg niet kunnen vinden in de wereld waarin ze leven. Met Winterijs, dat gaat over het weeskind Thomas, won hij De Woutertje Pieterse Prijs 2002, een Gouden Griffel en de Nienke van Hichtumprijs. In 2006 kreeg van Gestel voor zijn gehele oeuvre de Theo Thijssenprijs.

‘Peter van Gestel is een van de grootste schrijvers van jeugdboeken, alleen al door zijn meesterwerk Winterijs.’ NRC Handelsblad

Jury

In 2002 bestond de jury van de Woutertje Pieterse Prijs uit juryvoorzitter Anton Korteweg, Lieke van Duin, Hub. Hubben en Dirk van Weelden. Over hoofdpersoon Tommie schrijven zij in het juryrapport: “Prachtig levensecht is het slecht opgevoede, vloekende, platpratende schoffie Thomas getekend – altijd een druipneus en vuile knieën – naast de welopgevoede, nette, vroegwijze Zwaan en Bet. Schokkend is de onwetendheid van Nederlandse kinderen, vlak na de oorlog, over wat er met de joden gebeurd is. Ontroerend is de overlevingsdrift van de kinderen, en de nieuwsgierigheid van Tommie naar hoe het is om volwassen te worden. En razendknap is het van de auteur om die vergeten tijd van zwijgen en verbijten met zoveel lichtvoetigheid en fijne humor op te roepen in een onvergetelijke jeugdroman.”

Lezing

De Woutertje Pieterse Lezing werd gegevensoor Jan Fontijn, en droeg de titel Is De kleine Johannes klinkklare imitatie? In: Literatuur zonder leeftijd, jaargang 16 (2002), afl. 58, blz. 254-262.

Lesmateriaal bij Winterijs

Bij Winterijs is lesmateriaal ontwikkeld bij het winnende boek, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

 

 

Naar boven