Woutertje Pieterse Prijs 2001

Bart Moeyaert won in 2001 de Woutertje Pieterse Prijs voor zijn boek ‘Broere’. De prijs werd in 2001 voor de veertiende keer uitgereikt. ‘Broere’ is uitgegeven door Uitgeverij Querido.

De winnaar

Bart Moeyaert schrijft zowel voor kinderen als voor volwassenen. Hij debuteerde al op negetienjarige leeftijd met Duet met valse noten (1983). Het boek werd bekroond, vertaald, kreeg een tweede leven als musical en was een bestseller die een longseller werd. Schrijven is sinds 1995 zijn beroep.

Zijn werk is tot nu toe in eenentwintig talen verschenen. Zijn werk is vaak bekroond in binnen- en buitenland. Blote handen en Broere, bijvoorbeeld, waren internationaal erg succesvol. De Schepping werd bekroond met de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs. Verder mocht hij onder andere de Woutertje Pieterseprijs, Zilveren Griffels en zes keer de Boekenleeuw in ontvangst nemen, onder meer voor De Melkweg. Voor Dani Bennoni ontving hij de Nienke van Hichtumprijs.

Jij en ik en alle andere kinderen verscheen in het jubileumjaar 2013, toen Bart dertig jaar schrijverschap vierde, en bevat al zijn werk voor jonge lezers.

Moeyaert vertaalde uit het Duits, Engels en Frans, schreef een aantal scenario’s en toneelstukken, en debuteerde in 2003 zeer succesvol als dichter met Verzamel de liefde. Korte tijd later werd hij gevraagd twee jaar lang Stadsdichter van Antwerpen te worden. Bart Moeyaert was de artistiek intendant van de gastlandpresentatie van Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016.

Jury

In 2001 bestond de jury van de Woutertje Pieterse Prijs uit juryvoorzitter Frits van Oostrom, Lieke van Duin, Ootje Oxenaar, Dirk van Weelden.

Lezing

De Woutertje Pieterse Lezing van 2001 werd gegeven door Cyrille Offermans, en droeg de titel Kind van de rekening.
In: Literatuur zonder leeftijd, jaargang 15 (2001), afl. 55, blz. 250-261.

Lesmateriaal

Bij Winterijs is lesmateriaal ontwikkeld bij, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

Naar boven