Woutertje Pieterse Prijs 2000

Paul Biegel ontving de Woutertje Pieterse Prijs 2000 voor Laatste verhalen van de eeuw. Hij kreeg een oorkonde en een geldprijs van fl25.000,-. Laatste verhalen van de eeuw is destijds uitgegeven door Uitgeverij Holland.

De winnaar

Paul Biegel (1925-2006) was de jongste van negen kinderen. Hij was dol op de sprookjes van Grimm en wilde jurist of pianist worden. Het schrijversvak leerde hij bij de Marten Toonderstudio’s. In 1962 debuteerde hij met De gouden gitaar. Met ruim vijftig titels werd hij een van Nederlands meest geliefde kinderboekenschrijvers. Tot zijn bekendste werken behoren Het sleutelkruid, De kleine kapitein, De tuinen van Dorr en Nachtverhaal.

De jury

In 2000 bestond de jury uit Liesbeth Brandt Corstius, Lieke van Duin, Koosje Sierman en Dirk van Weelden. Zij schreven in het juryapport: “Paul Biegel viert het eeuwig hedendaagse van de magie van het verhaal, de vitaliteit van het pure vertellen. En als er al een reden moet zijn om archaïsche frasen en uit de mode geraakt Nederlands te laten overleven, dan zijn deze verhalen een uitstekende. Hier zijn ze op hun plaats, omdat ze hier werken. Ze geven de verzonnen werelden een eigen kleur, al was het maar dankzij de ironie die ze aantrekken. En dat is iets waar je niet jong genoeg van proeven kunt.”

Lesmateriaal

Bij Laatste verhalen van de eeuw is lesmateriaal ontwikkeld, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

Lezing

In 2000 werd de Woutertje Pieterse Lezing gegeven door Bregje Boonstra. Haar lezing droeg de titel: De biegeliaanse kabouter.
In: Literatuur zonder leeftijd, jaargang 14 (2000), afl. 52, blz. 304-307.

Naar boven