Woutertje Pieterse Prijs 1995

Anne Provoost ontving de Woutertje Pieterse Prijs 1995 voor Vallen. Zij kreeg een oorkonde en fl25.000,-. prijzengeld. Vallen is uitgegeven door Uitgeverij Houtekiet.

De winnaar

Anne Provoost (1964) Studeerde Germaanse Filologie in Kortrijk en Leuven. Ze werkte acht jaar voor Youth for Understanding, een internationale uitwisselingsorganisatie voor jongeren. In 1990 debuteerde zij met Mijn tante is een grindewal. Ze schrijft vooral jongerenromans, waaruit een grote maatschappelijke betrokkenheid blijkt. Andere bekende titels van haar hand zijn: De roos en het zwijn en De arkvaarders.

De jury

In 1995 bestond de jury uit Hedy d’Ancona, Peter van den Hoven, Nicolaas Matsier, Kees Nieuwenhuijzen. Zij zeiden in het juryrapport over dit boek: “Vallen is zeer nauwkeurig, zeer listig, zeer onopvallend geconstrueerd. De schrijfster voert de lezer mee zonder hem ooit stil te laten staan. De spanning die ze vanaf het begin op een rustige, geheimzinnige en vakbekwame manier weet te bewerkstelligen is de resultante van een zorgvuldige regie. Provoost is een meesteres van de sobere spanning.”

Lessuggesties

Bij Vallen is lesmateriaal ontwikkeld, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

Naar boven