Woutertje Pieterse Prijs 1993

Jaap Lamberton ontving (postuum) de Woutertje Pieterse Prijs 1993 voor Een heel lief konijn, dat werd uitgegeven door Uitgeverij Querido Kinderboeken.

De winnaar

Jaap Lamberton (1941-1991) werkte als designer met Harrie Geelen in de Marten Toonder- studio’s. Samen bedachten en ontwierpen zij commercials en tekenfilms. Geelen moedigde Lamberton aan een boek van Imme Dros te illustreren. Kort voor de verschijning van Een heel lief konijn overleed de kunstenaar.

Imme Dros is geboren en getogen op Texel en debuteerde in 1971 met Het paard Rudolf. Het succes kwam met De zomer van dat jaar (1980). In de jaren negentig vertaalde Imme Dros Homeros en maakte Griekse mythen voor jong en oud toegankelijk. Bekend werden haar prentenboeken voor kleuters. Bijna al haar werk is geïllustreerd door echtgenoot Harrie Geelen. Samen maakten zij Tijs en de eenhoorn, dat in 2016 werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Imme Dros won in 1988 de eerste Woutertje Pieterse Prijs voor Annetje Lie in het holst van de nacht.

De Jury

In 1993 bestond de jury uit Kees Fens, Aukje Holtrop, Nicolaas Matsier en Kees Nieuwenhuijzen. In het juryrapport geven zij aan: “Lamberton laat in zijn zwart-wit tekeningen evenveel open als Dros in haar eenvoudige tekst. Hij tekent eigenlijk slechts ‘essenties’, die op vaak verbluffende wijze beelden doen vermoeden. Soms zijn die poëtisch, vaak ook dreigend. Elk realisme – hoe gevaarlijk had dat kunnen zijn – is vermeden. Een hoogtepunt is al direct de stoet van dieren met hun verschillende staarten en staartjes. Andere hoogtepunten zijn de ver- beelding van de groep keurige mensen – een bastion van fatsoen – , de tekening van de harteloze moeder en die van mijnheer Klein, getogen otter, de krant lezend in zijn stoel.
Door Lambertons werk is een even ongewone als bijzondere verbinding tussen tekst en tekeningen ontstaan. Geschikt voor iedereen die nog niet onder de scheve superioriteit van het realisme lijdt.”

Lessuggesties

Bij Een heel lief konijn is lesmateriaal ontwikkeld, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

Naar boven