Woutertje Pieterse Prijs 1988

Woutertje Pieterse Prijs 1988

Imme Dros kreeg in 1988 de allereerste Woutertje Pieterse Prijs voor Annetje Lie in het holst van de nacht. Ze ontving een oorkonde en een bedrag van fl 10.000,-. Annetje Lie in het holst van de nacht is uitgegeven door Uitgeverij Querido.

De winnaar

Imme Dros is geboren en getogen op Texel en debuteerde in 1971 met Het paard Rudolf. Het succes kwam met De zomer van dat jaar (1980). In de jaren negentig vertaalde Imme Dros Homeros en maakte Griekse mythen voor jong en oud toegankelijk. Bekend werden haar prentenboeken voor kleuters. Bijna al haar werk is geïllustreerd door echtgenoot Harrie Geelen. Samen maakten zij Tijs en de eenhoorn, dat in 2016 werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs.

Jury

De eerste keer dat de prijs werd uitgereikt, op 4 april 1988 in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, stond de jury onder voorzitterschap van schrijver en columnist Jan Blokker. Ook Bregje Boonstra, Kurt Löb en Wam de Moor maakten deel uit van de jury. In het juryrapport zeggen zij over Annetje Lie in het holst van de nacht:

“Annetje Lie’s belevenissen met de Jurkenvrouw, met de Muizenkoning, met de vriendelijke, zorgzame Maan, met de griezelige Heintjevaar en met de onpeilbare Vos die zijn hol heeft in het holst van de nacht – die belevenissen kunnen misschien ’t best aangeduid worden met het intrigerende begrip dat Paul van Ostayen gebruikte als titel voor één van z’n poëtische suites: het zijn “feesten van angst en Pijn”, avonturen in het grensgebied van fantasie en werkelijkheid, helder, economisch en vaak geestig opgetekend zonder een spoor van opsmuk of pathetiek.

En ze zijn nooit vrijblijvend. Alle grilligheden van de verbeelding, de eindeloze herhaling van gebeurtenissen, de wijze waarop flarden van oma’s bakerrijmen in dromen en halve nachtmerries terugkeren – het staat allemaal in functie van het kind dat ze beleeft, en dat we in haar gedroomde werkelijkheid leren kennen en koesteren. Annetje Lie laat te raden. Aan het eind, dat vrolijk stemt, heeft Imme Dros meer opengelaten dan ze had kunnen invullen. Er ligt nog een geheim achter: zo’n mysterie dat een boek mooier maakt dan het toch al is.

[…]

Naar het oordeel van de jury hebben de illustraties van Margriet Heymans Annetje Lie in het holst van de Nacht ook grafisch verheven tot een hoogtepunt in de kinderboekenproduktie van 1987. Er is sprake van een wonderbaarlijke synchroniteit van tekst en beeld, maar tegelijkertijd lijken de illustraties hun eigen, poëtische verhaal te vertellen, en is er aan Annetje Lie als het ware nog een dimensie toegevoegd. En er is getekend zoals we adem halen: met een natuurlijke vanzelfsprekendheid.”

Roverslied

Het roverslied werd in 1988 vertolkt door het gelegenheidsduo ‘De Hobona’s’ (Aukje Holtrop en Bregje Boonstra).

Lesmateriaal

Bij Annetje Lie in het holst van de nacht is lesmateriaal ontwikkeld, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

 

Naar boven