De lijst van Violet Sopjes van David Vlietstra en Yoko Heiligers is volgens de jury een van de zes mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar: “De lijst van Violet Sopjes is een boek dat een blijvende indruk achterlaat. Violet is een personage dat onder je huid kruipt. Haar groeiproces, kwetsbaarheden en doorzettingsvermogen maken haar niet alleen sympathiek, maar ook bewonderenswaardig. Met levendige personages en diepgaande thema’s weet David Vlietstra een verhaal te vertellen dat zowel betovert als ontroert. De grafische en humoristische illustraties van Yoko Heiligers laten daarbij ruimte voor eigen fantasie.”
De lijst van Violet Sopjes is een verhaal over een meisje dat de dingen net een beetje anders doet dan normaal. De 11-jarige Violet heeft een fantastisch idee: dit schooljaar wil ze met elk kind in haar klas een keer gaan spelen. Ze hangt de namenlijst op in haar slaapkamer en begint langzaam iedereen af te vinken. Violet ontdekt al snel dat er wel heel bijzondere types in haar klas zitten. Ze maakt de vreemdste dingen mee met haar klasgenootjes en doet daar uitgebreid verslag van in schriftjes, alsof ze een dagboek bijhoudt. Maar wanneer Violet ontdekt dat er een dringender probleem is dan het afwerken van de klassenlijst, neemt het verhaal een onverwachte wending.
Ook de dichtbundel Ommouw me is genomineerd: “Door gekoesterde kledingstukken te verbeelden als dragers van identiteit en emotie, creëert Van Lieshout een intiem portret van verlies, verbondenheid en herinnering. De keuze om kledingstukken – compleet met labels en etiketteksten – als poëtische stemmen te gebruiken, geeft de bundel een unieke vorm. Een opvallende en waardevolle verzameling die taal en beeld met heel, heel veel gevoel vermengt.”
In de bundel Ommouw me van Ted van Lieshout (Uitgeverij Leopold) staan gedichten over kledingstukken waar hij geen afstand van kon nemen. Over kleren van zijn broer die overleden is, maar ook over eigen kledingstukken die hij met liefde heeft gedragen. Ook dicht hij over kledingstukken die nooit gedragen zijn, omdat het zo zielig voor hen zou zijn om niet gedragen én ook nog weggegooid te worden. Sommige gedichten gaan over kleding die bewaard is gebleven, omdat aan deze kleding een bijzonder verhaal kleeft. Van Lieshout tekent de verhalen op in beeld en gedicht.
Vandaag komen we niet meer thuis van Enne Koens en Maartje Kuiper (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff) is eveneens genomineerd: “Dit boek biedt lezers een unieke inkijk in het gevoel ergens vreemd te zijn en opnieuw te moeten beginnen. Onverwacht moet een jongen uit Nederland zijn plek vinden in het thuisland van zijn vader: taal, gewoonten en mensen zijn hem grotendeels vreemd. Een origineel perspectief dat lezers haarscherp laat ervaren hoeveel er bij migratie komt kijken. Dit maakt het een belangrijk boek, sterk in concept en uitwerking. De illustraties en de vormgeving dragen bij tot het bijzondere en opvallende karakter van het boek.”
Vandaag komen we niet meer thuis gaat over de jongen Mirza. Als hij op een middag uit school komt, staat zijn vader bij het hek op hem te wachten. Dat is vreemd: normaal loopt Mirza na school zelf naar huis. Ook is de auto volgepakt met koffers en spullen. Zijn vader zegt dat hij snel moet instappen. Ze rijden lang en ver… helemaal naar het land waar zijn vader geboren is en waar hij ooit wegvluchtte. Mirza is er lang geleden eens geweest, toen zijn opa en oma nog leefden. Samen met zijn vader trekt hij in het huis van zijn grootouders. Het huis is enorm vervallen en ’s nachts wordt Mirza vaak wakker van geschreeuw vanuit de bergen. Op zijn nieuwe school kent hij de regels niet en doet hij alles verkeerd. Mirza verlangt maar naar één ding: terug naar huis gaan, terug naar zijn beste vriend. Dan doet hij een schokkende ontdekking. Is er nog wel een weg terug?
Over het genomineerde Oever van Ludwig Volbeda (Uitgeverij Querido) zegt de jury: “Oever is een ingenieus opgebouwde en minutieus geïllustreerde coming-of-age-roman over een kwetsbare puber, in fonkelende taal die soms grappig en dan weer poëtisch is. Ludwig Volbeda schrijft zoals hij tekent: zorgvuldig en gedetailleerd, met oog voor het allerkleinste en schijnbaar onbeduidende, maar met veel ruimte voor de lezer. Het resultaat is een overrompelende en liefdevolle ode aan ‘worden wie je bent’, die alle zintuigen raakt.”
Jip heeft een opdracht van school voor de meivakantie: teken een zelfportret. Dat zou simpel moeten zijn voor iemand die zo goed kan tekenen. Toch blijven Jips gedachten maar afdwalen. Naar de nieuwe jongen in de klas, naar meikevers en vuurvliegjes, naar het feest komende vrijdag, en vooral naar de jongen die Jips wereld voor eens en voor altijd veranderde: Oever.
Ook De vrouw en zijn hoofd (Uitgeverij Querido) behoort volgens de jury tot één van de zes mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar: “Dit tedere samenspel tussen woord en beeld mag met recht een kunstwerk genoemd worden. De krachtige kleurvlakken, robuuste figuren en tedere lijnen uit de poëtische illustraties van Ingrid Godon versterken het licht absurde en tegelijk liefdevolle verhaal over een oudere man en vrouw die elkaar – letterlijk – steeds meer aanvullen. Benny Lindelauf vertelt met sterke beelden en rake observaties. De lichtheid en liefdevolle ondertoon overtuigen de jury dat ook fictie die de grenzen tussen generaties openbreekt, een breed publiek verdient.”
Na een bezoek aan de dokter komt een vrouw thuis met alleen nog het hoofd van haar man. Zijn lichaam wilde niet meer, maar het hoofd is nog helemaal in orde. Soms ligt het hoofd in de weg als de vrouw wil stofzuigen. En knuffelen kan de man niet meer. Maar veel andere dingen gaan wel nog heel goed: praten, kijken, plezier maken en gewoon samen zijn.
Tot slot nomineerde de jury de dichtbundel Dichter bij de seizoenen van Bette Westera en Henriette Boerendans (Uitgeverij Gottmer): “Dichter bij de seizoenen neemt lezers met beeld en woord mee de natuur in. Deze bijzonder geslaagde samenwerking tussen Bette Westera en Henriette Boerendans combineert schitterende kleurhoutsneden met gedichten over de natuur, grote kleurvlakken en rake typografie. In naam hebben we hier met een dichtbundel te maken, maar in feite is het veel meer dan dat. Door het ruime formaat en de veelheid aan beeld is het ook een prentenboek en tegelijkertijd – dankzij de toelichtingen bij de dichtvormen – een informatief boek, goed voor uren talig buitenplezier.”
In de kinderpoëziebundel Dichter bij de seizoenen beleeft de lezer een jaar in de natuur in vogelvlucht. Bij elk seizoen en elke maand schreef Bette Westera een gedicht, in allerlei versvormen. Zo schreef ze voor mei een spicht, waarin een specht een gat in de boom hakketakt, voor oktober een rondelet waarin een egel een veilig bedje van blad maakt, en voor januari een sonnet waarin eenden kwakend in wakken baden gaan.
Henriette Boerendans wekt de gedichten tot leven met houtsneden in tinten die passen bij de seizoenen. Naast de seizoensgedichten geeft de bundel uitleg over de verschillende versvormen en tips om zelf met taal te spelen.
De zes nominaties werden tussen 1 maart tot en met 5 april wekelijks op zaterdag bekendgemaakt in De taalstaat. Op zaterdag 12 april wordt bekend welk boek van deze zes nominaties door de jury wordt bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2025.
Om leerkrachten te inspireren aan de slag te gaan met actuele én goede kinderboeken, worden ook dit jaar lestips gemaakt door Lees met Loes bij de boeken die genomineerd zijn.