Nominaties 2024

De jury van de Woutertje Pieterse Prijs – bestaande uit Rik van de Westelaken (voorzitter), Susan de Loor, Jürgen Peeters, Charlene Schmeltz en Annemarie Terhell – nomineert in 2024 zes boeken uit het volledige aanbod aan kinder- en jeugdboeken dat verscheen tussen 1 januari en 31 december 2023.

De jury nomineerde in 2024:

Het touw en de waarheid van Marco Kunst en Jeska Verstegen is volgens de jury: “Een prachtig geïllustreerd sprookje over een jongen die woorden verzamelt en een meisje dat alles van kleuren weet. In dansende zinnen vol mooie vondsten lezen we hoe ze elkaar vinden. De liefde voor taal spat van de pagina’s af, net als de betoverende illustraties.” 

In Het touw en de waarheid leren we Kyra kennen, die helemaal alleen op een eilandje in het zuiden woont, waar ze stoffen verft in duizend kleuren. Rondom haar strekt de zee zich blinkend uit. Ylan woont op een rotseiland in het noorden. Hij zoekt er de waarheid, net als de andere monniken waar hij mee woont. Rondom hem is er niets dan klippen en golven. Kyra verlangt naar gezelschap en begrijpt dat ze moet vertrekken. En Ylan gelooft niet langer wat de monniken beweren. Hij vlucht naar open zee. Allebei gaan ze het onbekende tegemoet. Allebei dragen ze een geheim met zich mee..

Ook De spin en de sleutel van Anna Woltz is volgens de jury een van de zes mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar: “Hoe ga je om met verdriet en met een buitenwereld die over je oordeelt? In De spin en de sleutel laat Anna Woltz twee totaal geloofwaardige personages sprankelend tot leven komen, ieder met een heel eigen stem. Een eigentijdse coming of age roman die de lezers veel stof tot nadenken geeft.”

De spin en de sleutel gaat over Elena (13 jaar) en Atlas (14 jaar). Ze komen elkaar tegen als Elena bij het nieuwe gezin van haar tante gaat logeren. Ze kan nergens anders terecht. Vlak voordat ze aankomt, gooit ze haar telefoon weg en knipt ze haar lange haar af. Op de boerderij leert ze Atlas kennen. Hij heeft de ramen van zijn slaapkamer dichtgetimmerd, elke nacht verdwijnt hij uren in het donker en zijn zusje zegt dat hij de school in brand heeft gestoken. Allebei hebben ze een goede reden om de buitenwereld te negeren. Maar hoe lang kun je blijven vluchten?

De derde nominatie is voor Umbrador van Marieke Smithuis en Jeska Verstegen: “Umbrador is een boek dat je steeds op het verkeerde been zet en meezuigt in een andere wereld. Dit fantasyverhaal van Nederlandse bodem gaat over samenvallen met je schaduw, over worden en zijn wie je bent. Smithuis schrijft met vaart, liefde en lef. Ze neemt haar lezers serieus en spaart ze niet. Jeska Verstegen geeft het verhaal met haar tekeningen een geheimzinnige glans.”

Hoofdpersoon Jinna is wees en draagt een geheim met zich mee: ze heeft geen schaduw. Haar tante Agaath, bij wie ze woont, maakt haar het leven behoorlijk zuur. Gelukkig heeft ze Scharrie, haar trouwe hond. Als haar tante aankondigt dat Scharrie weg moet, vlucht Jinna naar Umbrador, een parallelle wereld die wordt geregeerd door de wrede Schaduwvorst Fulgis. In Umbrador heeft iedereen een bijzondere schaduw, die iets zegt over hun magische talent. Wanneer haar eigen schaduw zich begint te ontwikkelen, ontdekt Jinna dat haar lot verbonden is met dat van Umbrador.

Als vierde nomineerde de jury De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp en Mark Janssen: “Dit boek heeft alles in zich om een klassieker te worden: een volstrekt origineel en ijzersterk verhaal, innemende personages en een vlotte spanningsboog. Een boek dat je optilt en met andere ogen laat kijken: die van een levensecht kind dat ondersteboven is van de schoonheid van de wereld.”

Adem is een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Er bestaan ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meeste zullen nooit het levenslicht zien, maar met Adem is er iets bijzonders. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Hij heeft kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en zo zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Want één ding weet hij zeker: hij wil leven!

Maksie van Mathilde Stein en Jan Jutte is het vijfde boek dat volgens de jury een van de zes mooiste kinderboeken is van het afgelopen jaar: “Ook jonge kinderen die voor het eerst leren lezen, hebben recht op verhalen die zowel inhoudelijk als stilistisch prikkelen. Gelukkig hebben ze nu Maksie. Een heerlijk grappig verhaal met sterke spanningsopbouw, waarbij je als lezer van het ene in het andere avontuur rolt. Knap is de symbiose van het gelaagde verhaal en de ijzersterke prenten.”

Maksie is een klein hondje dat woont in een dierenwinkel. Hij droomt ervan om een grote stoere baas te hebben, maar helaas hebben alleen oude omaatjes met suffe tassen belangstelling voor hem. Hij wordt ermee geplaagd door de grote honden in de dierenwinkel. Dus besluit hij zelf op zoek te gaan naar zijn droombaas. Al gauw ziet hij hem staan aan de over- kant van de straat: een stoere man met een grote zwarte zak (en geen suffe oude oma tas). Maksie stapt op hem af, maar de droombaas rent hard weg. Snel zet Maksie de achtervolging in! Alleen doet Droombaas raar. En er blijft steeds een oude dametje achter Maksie aan zitten…

Als laatste nominatie koos de jury Een slijmzoen voor je oma van Matthijs Meeuwsen en Paco Vink: “Een slijmzoen voor je oma neemt de lezer mee naar de donkerste diepte van de zee. Matthijs Meeuwsen beschrijft met overgave onbekende maar spectaculaire diepzeedieren als het blaadjesschaap en de koekjessnijder. Hij geeft de dieren met veel humor en verbeeldingskracht hun eigen stem. De prachtige prenten van Paco Vink in zeegroene en diepblauwe oceaankleuren laten je verwonderen en smaken naar meer. Na lezing heb je er gegarandeerd een nieuw lievelingsdier bij!”

Een slijmzoen voor je oma gaat over zeedieren die bijna niemand kent. Onder het wateroppervlakte leven ontelbare wezens die nog niet door wetenschappers zijn ontdekt. En de zeedieren die we wel kennen, krijgen vaak niet de aandacht die ze verdienen. Omdat ze niet knuffelachtig genoeg zijn, te gladjes of te lelijk. Terwijl deze dieren de meest bijzondere dingen kunnen!

Op 6 april maakte maakte Frits Spits in een speciale live-uitzending van De Taalstaat van KRO-NCRV op NPO Radio 1 bekend dat De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp en Mark Janssen, uitgegeven door Uitgeverij Querido de winnaar is van de Woutertje Pieterse Prijs 2024.

Naar boven