De jury nomineerde zes titels:
Juryvoorzitter Abdelkader Benali laat ze aan je zien:
Terra Ultima van Raoul Deleo en Noah J. Stern, uitgegeven door Uitgeverij Lannoo.
Terra Ultima brengt een onbekend continent ergens tussen Alaska en Azië in beeld. Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond dit continent na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij hier aantrof. Collega-ontdekkingsreiziger en bioloog Noah J. Stern kreeg toegang tot Deleo’s archief en stelde zo een waanzinnige selectie van prenten en aantekeningen samen, zodat de hele wereld een beeld kan vormen bij dit fascinerende, nieuwe werelddeel.
De jury over dit boek: ‘Een fabelachtig lees- en kijkboek voor alle leeftijden. Het is een ode aan de natuurwetenschappelijke expedities uit de vroegmoderne tijd, de wereld van Jonathan Swift en Charles Darwin waar in verre oorden nieuwe soorten van leven werden gevonden. Een romantische verkenning die laat zien dat wetenschap en verbeelding prachtig hand in hand kunnen gaan’.
Schaduw van Toet van Lida Dijkstra en Djenné Fila, uitgegeven door Luitingh-Sijthoff.
In Schaduw van Toet lezen we over de jonge koningsdochter Anchesenamon. Ze groeit op aan het hof van haar vader, farao Achnaton, in het oude Egypte. Ondanks de luxe van een mooi nieuw paleis en een leven vol parades en feesten is haar leven niet gemakkelijk. Haar familie heeft honger naar macht en haar vader maakt zich niet geliefd bij het volk. Anche heeft al vijf zusjes als ze er een halfbroertje bij krijgt: Toetanchamon, een zwak jongetje met een scheef voetje – de toekomstige farao van Egypte. Ze werpt zich op als zijn beschermer en leert hem alles wat hij moet weten om in leven te blijven. Als een schaduw leeft ze aan zijn zij, en alles lijkt goed te gaan. Tot het noodlot toeslaat en haar eigen leven in groot gevaar is…
De jury schrijft over dit boek: ‘Schaduw van Toet brengt het Oude Egypte tot leven in een wervelend verhaal, waarin de bikkelharde strijd om macht in het land van de Nijl in een meeslepende stijl wordt neergezet, vanuit het vrouwelijke perspectief van de zus van de beroemde Toetanchamon. De illustraties van Djenné Fila en de liefdevolle vormgeving maken het boek tot een triomf van vertelkunst. Een boek dat iedereen die van spannende verhalen en geschiedenissen houdt om de vinger windt.’
Viruswereld van Marc ter Horst en Wendy Panders, uitgegeven door Uitgeverij Gottmer.
In Viruswereld legt Marc ter Horst op een begrijpelijke en vrolijke toon uit wat virussen eigenlijk zijn. En vooral, dat je er niet bang voor hoeft te zijn. Want: “Ze zitten echt overal. Boven op de bergen, diep in de oceanen en hoog in de lucht. (…) Jij en alle andere mensen leven je hele leven al tussen die virussen. Je ademt ze in, drinkt ze op, poept ze uit. Dat gaat je hele leven al goed.” Behalve als je lichaam het virus nog niet kent. Dan kun je er ziek van worden. Aan de hand van corona, de sars-epidemie, ebola en andere bekende virussen maakt Ter Horst de ingewikkelde materie toegankelijk en interessant. De illustraties van Wendy Panders versterken en ondersteunen deze informatie.
‘Vlak na het eerste coronajaar verraste Marc ter Horst met ‘Viruswereld’, een sterk non-fictieboek dat glashelder inzicht geeft in alle aspecten van het virus en de pandemie – van virusbouw, besmettingswegen en immunologische afweer tot virusmutaties en vaccinontwikkeling. Wendy Panders verluchtigde de informatie met fraaie, humoristische tekeningen en uitgebalanceerde composities. Viruswereld is een feest om te lezen, maar ook een boek waar kinderen echt wijzer van worden en dat ze bewapent met kennis’, aldus de jury.
Zonder titel van Erna Sassen en Martijn van der Linden, uitgegeven door Uitgeverij Leopold.
Zonder titel gaat over Joshua en Zivan. Ze zijn al maatjes sinds hun kindertijd. Als Zivan door haar ouders teruggestuurd wordt naar haar geboorteland Irak, mist hij haar vreselijk. Bovendien maakt hij zich zorgen: ze reageert niet meer op zijn berichtjes. De vinkjes achter zijn WhatsApp-berichten blijven zwart.
Joshua worstelt zich door de dagen heen. Zal hij Zivan ooit nog zien? Wie is hij zonder haar? Gelukkig vindt hij afleiding bij de beeldende kunst en heeft hij zijn schetsboek. Zijn stoere, treiterige klasgenoten Sergio en Dylan blijken ook zo hun eigen problemen te hebben.
De jury over het boek: ‘In ‘Zonder titel’ kruip je in het hoofd van de vijftienjarige Joshua, die zich radeloos voelt als hij het contact verliest met zijn jeugdvriendin Zivan. Erna Sassen raakt je diep met dit recht uit het hart geschreven young adult-verhaal, waarin vlijmscherpe humor, hilarische situaties, en diepgevoelde wanhoop elkaar voortdurend afwisselen. Haar taal is rauw en direct en verklankt de leefwereld van jongeren. Martijn van der Linden maakte Joshua’s ontroerende schetsboektekeningen en laat zien hoe hij troost vindt in kunst. Een overrompelend raak boek.’
de Meisjes van Annet Schaap, uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij.
In de Meisjes bewerkte Annet Schaap zeven bekende sprookjes tot verrassende vertellingen. Waarin de meisjes niet langer sprookjesfiguren zijn, maar mensen van vlees en bloed. De verhalen gaan over zusjes, over liefde, over hoe alles het leven zomaar om kan vallen, en over toch weer opkrabbelen en verder gaan.
In de woorden van de jury: ‘Zeven sprookjes, zeven meisjes, zeven onverwachte eindes. In ‘de Meisjes’ verleent Annet Schaap haar zelfbewuste protagonistes een eigen stem en speelt ze een geraffineerd spel met sprookjesmotieven en symboliek. De groteske illustraties in scraperboard brengen de verhalen op onnavolgbare wijze tot leven. Stevig geworteld in de traditie van het volkssprookje en tegelijkertijd brandend actueel én eigenzinnig; zo geeft Annet Schaap haar voorgangers Grimm en Perrault het nakijken.’
De tunnel van Anna Woltz, uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij.
De Tunnel speelt zich af in Londen en vertelt het verhaal van vier tieners tijdens de Blitz. Tijdens de nachtelijke bombardementen schuilen veel mensen op de perrons van de metro. Zo ook hoofdpersoon Ella en haar familie. Onder de grond leert Ella Jay kennen, een adembenemend knappe jongen die zich niets aantrekt van regels. Ook ontmoet ze Quin: een van huis weggelopen meisje van adel, met haar eigen verhaal over een verstikkend milieu. En uiteindelijk de broer van Quin, Sebastian, met wie Quin absoluut geen contact meer wil.
De verhalen van deze vier jongeren komen samen onder de grond. Verhalen over afkomst, het vinden van je identiteit, ontluikende liefde en seksualiteit, weten wie je bent – en dat tegen de achtergrond van een oorlog.
De jury zegt het volgende over het boek: Met De tunnel schreef Anna Woltz een razendknap jeugdboek. Enerzijds voert ze haar lezers in volle vaart mee naar het Londen van de Tweede Wereldoorlog, waar ze naar adem happen in ondergrondse metroruimtes en gebombardeerde parken. Anderzijds is de schrijfster een intelligente commentator: De tunnel is niet alleen een actieboek, maar ook een reflectie op klasseverschillen, identiteit én schrijverschap. Een boek met vele ingangen, tunnel op tunnel op tunnel op tunnel.
Op 2 april wordt tijdens een speciale uitzending van De kindertaalstaat – live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag – bekend welk boek wordt bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2022!